Zarówno wśród ogółu społeczeństwa, jak i w gronie specjalistów coraz powszechniejszy jest pogląd, że kondycja skóry nie jest warunkowana wyłącznie egzogennie poprzez zabiegi pielęgnacyjne. Skóra jest bowiem główną barierą ochronną organizmu, a jej kondycja świadczy o ogólnym stanie zdrowia[1]. Jednak dowody potwierdzające skuteczność stosowania różnego rodzaju interwencji dietetycznych są ograniczone i często niespójne. Niezwykle potrzebne jest więc usystematyzowanie tej wiedzy na bazie najnowszych doniesień naukowych. W artykule dokonano przeglądu badań potwierdzających, że po wymagającym okresie zimy dostarczanie składników odżywczych, takich jak witaminy antyoksydacyjne A, C i E, witaminy D, koenzym Q10 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, ma wpływ na odzyskanie przez skórę blasku. Chociaż dowody potwierdzające zastosowanie niektórych interwencji dietetycznych są obiecujące, konieczne są dalsze długoterminowe badania, aby w pełni zrozumieć wpływ diety na wygląd skóry.
POLECAMY
Funkcją odżywiania, poza dostarczaniem do organizmu energii i niezbędnych składników odżywczych, jest również poprawa urody i zachowanie młodzieńczego wyglądu. Prawidłowo zbilansowana dieta jest najważniejszym czynnikiem warunkującym właściwe funkcjonowanie organizmu, w tym także prawidłową kondycję skóry. Związek pomiędzy dietą a stanem skóry budzi szczególne zainteresowanie. Wymienione poniżej składniki odżywcze mogą wpływać na mechanizmy warunkujące prawidłowy koloryt, nawilżenie i strukturę skóry, a także na utrzymanie jej młodzieńczego wyglądu.
Witamina D, rozpuszczalna w tłuszczach...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!