Witamina C wykorzystywana jest zarówno w warunkach domowych, jak i w gabinetach kosmetologów.
Źródła i zapotrzebowanie
Większość zwierząt ma zdolność endogennej syntezy witaminy C, ale człowiek musi dostarczać ją sobie z pożywieniem z uwagi na brak enzymu oksydazy L-gulono-γ-laktonowej1. Do głównych źródeł witaminy C w żywności zaliczamy warzywa: natkę pietruszki, paprykę, brukselkę i brokuły, oraz owoce: rokitnik, dziką różę, czarną porzeczkę i truskawki2. Pomimo dostarczania do organizmu prawidłowej ilości witaminy C wraz z pożywieniem (45–100 mg dziennie, w zależności od płci, wieku i stanu fizjologicznego), z uwagi na niewystarczającą biodostępność w skórze, dermatolodzy i kosmetolodzy zalecają, by stosować ją miejscowo jako kosmetyk o działaniu leczniczym3.
R e k l a m a
Witamina C jako antyoksydant
Witamina C jest najb...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!