Jakie warzywa i owoce warto jeść zimą?

Dietoterapia

Jesień i zima to czas szczególny, podczas którego zwiększa się zapotrzebowanie na bardziej kaloryczne posiłki. Dzięki nim organizm wytwarza energię potrzebną do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała. W organizmach ludzkich głównym zadaniem układu termoregulacyjnego jest utrzymywanie względnie stałej temperatury ciała. Układ ten dzięki zwiększaniu wytwarzania ciepła lub jego czynnemu rozpraszaniu utrzymuje stałą ciepłotę niezależnie od otoczenia.

Sprawdź również książkę Patrz, czuj, kosztuj autorstwa zwyciężczyni dwunastej edycji MasterChefa Joanny Szymanowskiej!

POLECAMY

Jesień i zima to czas szczególny, podczas którego zwiększa się zapotrzebowanie na bardziej kaloryczne posiłki. Dzięki nim organizm wytwarza energię potrzebną do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała. W organizmach ludzkich głównym zadaniem układu termoregulacyjnego jest utrzymywanie względnie stałej temperatury ciała. Układ ten dzięki zwiększaniu wytwarzania ciepła lub jego czynnemu rozpraszaniu utrzymuje stałą ciepłotę niezależnie od otoczenia. 
W tym okresie więcej czasu spędza się w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie suche powietrze może przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju infekcji i przeziębień. Warto więc wspomagać odporność organizmu, nie tylko poprzez zażywanie odpowiednich suplementów, ale także spożywanie oraz dobór odpowiednich produktów bogatych w składniki mineralne, witaminy oraz naturalnie występujące w roślinach związki polifenolowe. Dieta w tym okresie powinna posiadać właściwości rozgrzewające, a jednocześnie nie powodować przyrostu tkanki tłuszczowej oraz dostarczać organizmowi odpowiedniej ilość składników odżywczych. Warto więc sięgać po sezonowe, świeże produkty, które dostępne są zazwyczaj tylko w określonym czasie.

Temperatura posiłków

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia optymalna temperatura dla posiłku ciepłego to 75°C, natomiast dla zup 63°C. Wyższe temperatury mogą działać niekorzystnie zarówno na układ pokarmowy, jak i na uzębienie, a także mogą powodować straty w wartościach odżywczych posiłków1. Spożywanie ciepłych produktów wpływa także na zwiększenie odczucia sytości, a obróbka termiczna podnosi walory smakowe i zapachowe dań, dzięki czemu stają się one smaczniejsze i chętniej jedzone. Jeśli jednak w danym momencie nie ma możliwości spożycia ciepłego posiłku, warto sięgnąć po ciepły napój, taki jak np. herbata z dodatkami rozgrzewających przypraw (goździki, imbir, cynamon, miód, sok z malin) lub wszelkiego rodzaju napary. Większość surowych warzywa i owoców ma właściwości wychładzające, jednak poprzez poddanie ich obróbce termicznej, np. pieczeniu, grillowaniu czy gotowaniu, można uzyskać zdrowy, wyrazisty w smaku dodatek do dania głównego lub skomponować z nich osobny posiłek, m.in. sałatkę z pieczonych warzyw.

Produkty rozgrzewające

Zbilansowania dieta powinna obfitować przede wszystkim w sezonowe warzywa i owoce. To właśnie one znajdują się u podstawy najnowszej piramidy żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Aktualnie rekomenduje się spożycie 4–5 posiłków w regularnych odstępach czasu, z czego połowę z nich powinny stanowić warzywa i owoce. Istotne są także proporcje, gdzie ¾ porcji to warzywa, a pozostała ¼ – owoce.
Spożywanie warzyw, szczególnie korzeniowych, wymaga wysokich nakładów energii do ich strawienia, co podnosi tempe...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI