Dołącz do czytelników
Brak wyników

Fitoterapia , Otwarty dostęp

9 grudnia 2019

NR 16 (Grudzień 2019)

Rośliny i zioła na przeziębienie

0 1556

Przeziębienie to dolegliwość o podłożu wirusowym, z którą szczególnie często mamy do czynienia w okresie jesienno-zimowym. Charakteryzuje ją stan zapalny błony śluzowej gardła, nosa, tchawicy oraz zatok przynosowych. Znamienny jest powolny rozwój choroby, co m.in. pozwala różnicować przeziębienie od gwałtownie rozpoczynającej się grypy. Typowe objawy przeziębienia to ogólne złe samopoczucie, podwyższona temperatura ciała, ból lub „drapanie” w gardle, kaszel, wodnisty katar, który z czasem przechodzi w gęstą wydzielinę.

Choroba trwa zwykle od 5 do 7 dni. Po tym czasie objawy stopniowo ustępują. Niekiedy jednak dochodzi do nadkażenia bakteryjnego, co jest wskazaniem do wdrożenia antybiotykoterapii. Szacuje się, że osoby dorosłe zapadają na przeziębienie średnio 2–4 razy w roku, a dzieci nawet trzykrotnie częściej.
Surowce pochodzenia roślinnego mogą być z powodzeniem wykorzystywane w leczeniu infekcji sezonowych. Działają przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także łagodzą katar i kaszel. Stosowanie ziół w przeziębieniu, np. w formie naparów, może skutecznie skrócić czas trwania choroby. Ich niewątpliwą zaletą, w porównaniu z lekami syntetycznymi, jest działanie wielokierunkowe, wynikające z obecności różnych grup związków aktywnych.

POLECAMY

Rośliny obniżające gorączkę i działające przeciwzapalnie

Surowce flawonoidowe
Wśród surowców roślinnych stosowanych w przeziębieniu wymienić należy przede wszystkim rośliny bogate w polifenole, w szczególności flawonoidy – rutynę, kwercetynę i kemferol. Będą to znane powszechnie kwiatostan lipy (Tiliae inflorescentia) i kwiat bzu czarnego (Sambuci flos). Oba surowce wykazują działanie napotne potwierdzone doświadczeniami in vitro, a w przypadku wyciągów z kwiatu bzu, także in vivo na zwierzętach. Warto w tym miejscu wspomnieć, że działanie napotne obserwuje się zarówno dla kwiatów bzu jak i jego owoców (Sambuci fructus). Za taką aktywność odpowiadają w szczególności wspomniane już wcześniej flawonoidy. Choć mechanizm działania nie został do końca wyjaśniony, uważa się, że polega on na obniżeniu progu pobudzenia ośrodków termoregulacji, w wyniku czego nawet niewielki wzrost temperatury ciała jest wystarczający do wywołania efektu pocenia się. W przypadku kemferolu, stanowiącego główny składnik kwiatostanu lipy (w formie glikozydów) wykazano zdolność modulowania ekspresji genów aktywnych w zapaleniu. Koniecznie należy także wspomnieć o owocach maliny (Rubi idaei fructus), które podobnie jak powyższe surowce obfitują w związki polifenolowe i wykazują działanie przeciwzapalne. Będą to jednak w szczególności związki z grupy antocyjanów, pochodne...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy