Choroba trwa zwykle od 5 do 7 dni. Po tym czasie objawy stopniowo ustępują. Niekiedy jednak dochodzi do nadkażenia bakteryjnego, co jest wskazaniem do wdrożenia antybiotykoterapii. Szacuje się, że osoby dorosłe zapadają na przeziębienie średnio 2–4 razy w roku, a dzieci nawet trzykrotnie częściej.
Surowce pochodzenia roślinnego mogą być z powodzeniem wykorzystywane w leczeniu infekcji sezonowych. Działają przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także łagodzą katar i kaszel. Stosowanie ziół w przeziębieniu, np. w formie naparów, może skutecznie skrócić czas trwania choroby. Ich niewątpliwą zaletą, w porównaniu z lekami syntetycznymi, jest działanie wielokierunkowe, wynikające z obecności różnych grup związków aktywnych.
POLECAMY
Rośliny obniżające gorączkę i działające przeciwzapalnie
Surowce flawonoidowe
Wśród surowców roślinnych stosowanych w przeziębieniu wymienić należy przede wszystkim rośliny bogate w polifenole, w szczególności flawonoidy – rutynę, kwercetynę i kemferol. Będą to znane powszechnie kwiatostan lipy (Tiliae inflorescentia) i kwiat bzu czarnego (Sambuci flos). Oba surowce wykazują działanie napotne potwierdzone doświadczeniami in vitro, a w przypadku wyciągów z kwiatu bzu, także in vivo na zwierzętach. Warto w tym miejscu wspomnieć, że działanie napotne obserwuje się zarówno dla kwiatów bzu jak i jego owoców (Sambuci fructus). Za taką aktywność odpowiadają w szczególności wspomniane już wcześniej flawonoidy. Choć mechanizm działania nie został do końca wyjaśniony, uważa się, że polega on na obniżeniu progu pobudzenia ośrodków termoregulacji, w wyniku czego nawet niewielki wzrost temperatury ciała jest wystarczający do wywołania efektu pocenia się. W przypadku kemferolu, stanowiącego główny składnik kwiatostanu lipy (w formie glikozydów) wykazano zdolność modulowania ekspresji genów aktywnych w zapaleniu. Koniecznie należy także wspomnieć o owocach maliny (Rubi idaei fructus), które podobnie jak powyższe surowce obfitują w związki polifenolowe i wykazują działanie przeciwzapalne. Będą to jednak w szczególności związki z grupy antocyjanów, pochodne...