Naturalne metody powrotu do równowagi organizmu po przebytej infekcji wirusowej – wspieranie odporności

Dietoterapia

Sezon zimowo-wczesnowiosenny to czas, w którym podatność na różnego rodzaju infekcje wzrasta. Bardzo ważna jest profilaktyka, ale również świadomość społeczna dotycząca naturalnych metod wspomagania odporności. Każda infekcja jest dla nas sygnałem, że nasze ciało nie jest dodatecznie uodpornione. Jest to także znak, że powinniśmy bardziej przyjrzeć się naszemu stylowi życia oraz odżywianiu. Niewątpliwie każdą chorobę należy wyleczyć, aby nie dopuścić do groźnych powikłań.

Proces powrotu do równowagi po infekcji jest złożony. Osłabione ciało może dawać różne oznaki, które należy dobrze odczytywać. Objawy poinfekcyjne, jak np. kaszel, są związane z podrażnieniem górnych dróg oddechowych. Pod koniec infekcji, kiedy leukocyty odpowiedzialne za odporność namnażają się, można zaobserwować zmianę konsystencji wydzieliny z nosa. Na tym etapie pozostaje nam wprowadzić szereg naturalnych metod wspierania odporności. 
Układ immunologiczny zostaje ukształtowany na poziomie życia płodowego. Pełni on w naszym organizmie niebywale ważną funkcję – ochrania przed drobnoustrojami, toczy walkę z patogenami oraz mobilizuje komórki naszego ciała do obrony. Układ odpornościowy potrafi precyzyjnie wyczuć, czy nasz organizm opanowały wirusy oraz czy podjąć z nimi walkę. Jednak, jeśli nasza odporność jest niska, organizm jest przemęczony, a nasza dieta jest uboga w składniki prozdrowotne oraz wzmacniające, ryzyko infekcji jest bardzo duże. Zastanówmy się zatem, co wpływa na naturalne wspieranie odporności. 
 

POLECAMY

R e k l a m a


ZNACZENIE DIETY W KONTEKŚCIE WSPIERANIA ODPORNOŚCI

Niebagatelne znaczenie na wzrost odporności ma sposób naszego odżywiania. Prawidłowo zbilansowana dieta, pełna produktów z różnych grup żywieniowych wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na zachowanie zdrowia i witalności. Odżywianie to punkt bazowy dbania o odporność, jednak należy pamiętać, że jest to proces złożony. Do czynników, odgrywających dużą rolę w prewencji odporności należą: prawidłowa ilość snu, unikanie stresu, duża aktywność fizyczna. Można więc śmiało powiedzieć, że zdrowy styl życia to silny i odporny organizm. Jest w tym dużo prawdy. Nasuwa się zatem pytanie, co należy spożywać, aby wzmocnić odporność.  
Wbrew pozorom na jakość naszej odporności istotnie wpływa układ pokarmowy. Proces ten determinuje m.in. obecność flory bakteryjnej, której liczba stukrotnie przewyższa liczbę komórek organizmu. Prawidłowa ilość i jakość mikrobiomu generuje odpowiednią p...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI