Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

9 maja 2018

NR 6 (Kwiecień 2018)

Odżywianie i suplementacja kobiet w ciąży

0 85

Ciąża to magiczny czas, kiedy w brzuchu kobiet rozwija się nowe życie. Całe ciało kobiety zmienia się, a rosnący w niej nowy człowiek potrzebuje wszystkiego, co najlepsze, by być zdrowym i silnym. Cóż więc przyszła matka powinna jeść, by sprostać jego wymaganiom?

 

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak bezpiecznie suplementować białko  i żelazo w ciąży?
  • Jakie produkty są dobrym  źródłem kwasów omega-3?
  • Jak zaplanować żywienie  kobiety ciężarnej w oparciu  o pory roku?

 

Urodzenie dziecka to ekscytujące przeżycie, zaś sama ciąża to czas oczekiwania, nadziei i radości. Twoje ciało zaczyna się zmieniać, a wraz z nim psychika. Stajesz się łagodniejsza, a rozwijającemu się w Twoim ciele dziecku pragniesz zapewnić jak najlepsze wsparcie.

Musisz jednak wiedzieć, że zdrowie Twojego dziecka waży się już na kilka miesięcy, a nawet lat przed poczęciem. W chwili narodzin w jego nerkach jest zgromadzona określona ilość energii przedurodzeniowej. Przekazywana jest ona potomstwu przez ojca i matkę w chwili poczęcia oraz przez matkę podczas całego okresu ciąży. Energia jest uwalniana z nerek, aby zasilać pracę kluczowych narządów i ogrzewać ciało. Jakość i ilość energii zgromadzonej w nerkach określa konstrukcję psychofizyczną człowieka i wpływa na długość życia. Przygotowując się do poczęcia dziecka, przyszli rodzice powinni unikać przepracowania, niedosypiania, konfliktowych sytuacji życiowych, długotrwałego zimna i wychładzającej diety stosowanej przez dłuższy czas. Nadużywanie wychładzających produktów narusza bowiem równowagę nerek. Należy uważać na cukier i słodycze, mrożone i zimne dania, napoje i lody, owoce południowe, nadmiar nabiału, potrawy z mikrofalówki oraz jedzenie tzw. kanapkowe, bez potraw gotowanych. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, pożywienie klasyfikuje się pod tym względem na gorące, ciepłe, neutralne, chłodne i zimne. Dlatego odpowiednie zestawianie posiłków (np. kasza gryczana z surówką) lub właściwe ich przyprawianie zapewnia równowagę.

Przyszli rodzice na długo przed poczęciem powinni zadbać o naturalny sposób odżywiania, zgodny z tym, co występuje w danej porze roku, w najprostszej postaci, bez dodatków chemicznych. Pożywienie powinno być zrównoważone pod względem właściwości termicznych. 

Duża ilość sezonowych warzyw przygotowywanych różnymi metodami, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, sezonowe owoce, orzechy i nasiona oraz dobrej jakości produkty pochodzenia zwierzęcego w umiarkowanych ilościach – to najlepsze pożywienie wzmacniające siły życiowe. Dbałość o właściwe odżywianie i styl życia przyszłych rodziców daje duże prawdopodobieństwo silnej konstytucji dziecka i jego pojawienie się na świecie we właściwym czasie.

Potrzebne substancje pokarmowe

W porównaniu ze stosunkowo niewielkim wzrostem wagi zapotrzebowanie na substancje pokarmowe w czasie ciąży ulega znacznemu zwiększeniu. Niektóre substancje mogą być pozyskiwane z zapasów organizmu, pozostałe trzeba dostarczać codziennie z pożywieniem. Szczególną uwagę należy zwrócić na:

  • białko,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • żelazo,
  • foliany,
  • jod,
  • cynk,
  • niacynę (wit. B3),
  • ryboflawinę (wit. B2),
  • tiaminę (wit. B1),
  • witaminy A, C, B6, B12.

Podczas pierwszych trzech miesięcy rozwoju płodowego budowane są wszystkie narządy dziecka, dlatego właściwe żywienie w tym okresie jest szczególnie ważne. Wiele kobiet skarży się na nudności, co związane jest prawdopodobnie z nadmiarem hormonu HCG. Cierpią na nie zwłaszcza kobiety, które źle się odżywiają i mają niedobory w organizmie. Uzupełnienie brakujących substancji – w postaci dobrze zbilansowanej diety i suplementacji – zwykle hamuje nudności.

Uzupełnianie żelaza i białka

Większość kobiet właśnie w ciąży po raz pierwszy doświadcza niedoborów żelaza. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek ulega podwojeniu, co wiąże się z intensywną produkcją hemoglobiny. Organizm wytwarza dodatkową krew niezbędną dla mamy i dziecka. Należy więc włączyć do jadłospisu produkty bogate w żelazo: zielone warzywa liściaste, soczewicę, żółtka jaj, suszone morele i śliwki, natkę pietruszki oraz mięso z naturalnego chowu, jeśli kobieta je jada. Produkty bogate w żelazo należy łączyć z tymi, które zawierają witaminę C (kiszona kapusta i ogórki, pomidory, przetwory z aronii, czarnej porzeczki i dzikiej róży itp.). Anemia zwykle mija po urodzeniu dziecka, lecz w czasie ciąży jest niebezpieczna, gdyż grozi przedwczesnym porodem lub może się przyczynić do niskiej wagi urodzeniowej dziecka.

W drugim i trzecim trymestrze ciąży rośnie zapotrzebowanie na białko, ponieważ jest ono niezbędne do tworzenia tkanek i płynów w ciele. Bogatymi i bezpiecznymi źródłami białek są rośliny strączkowe, zielone rośliny liściaste, orzechy i nasiona. 
Większość produktów pochodzenia zwierzęcego jest mocno przetworzona i obciążona dodatkami chemicznymi (nabiał, wędliny, przetwory rybne), w związku z czym nie nadaje się do spożycia dla przyszłej mamy. Może ona jadać mięso i jaja, ale z naturalnego chowu, oraz mleko i wyroby kozie, najlepiej niepasteryzowane. Drobne ryby są najmniej skażone metalami ciężkimi.

Skąd czerpać kwasy omega-3?

Dla rozwoju mózgu płodu niezbędne są kwasy tłuszczowe omega-3. Zwłaszcza w ostatnim trymestrze ciąży płód potrzebuje ich najwięcej (głównie DHA, czyli kwasu dokozaheksaenowego). Należy też regularnie spożywać orzechy włoskie (zimą – moczone), siemię lniane, nasiona konopi i nasiona chia. Czasem można włączyć do jadłospisu rybę, lecz nie częściej niż raz w tygodniu, gdyż są one obciążone metalami ciężkimi i pestycydami. Substancje te stanowią zagrożenie dla zdrowia.

Jeśli przyszła mama obawia się wzdymających właściwości roślin strączkowych, powinna namoczyć je na noc ze szczyptą sody oczyszczonej, potem wodę wylać, wlać świeżą i zagotować. 
Wodę odlać i wlać ciepłej wody oraz dodać ok. 2 cm glonu kombu. Ugotować fasolę lubinne rośliny strączkowe do miękkości, a potem przyprawić kminkiem, majerankiem czy tymiankiem albo cząbrem. Tak ugotowana roślina strączkowa połączona z warzywami będzie dobrze strawiona.

Obecnie powszechne jest zażywanie suplementów z olejem rybim w celu zwiększenia kwasów tłuszczowych omega-3.

Zgodnie z łańcuchem pokarmowym, większe ryby zjadają te mniejsze i pochłaniają z nich toksyny. Olej z większych ryb zamknięty w kapsułce to prawdziwa mieszanka wybuchowa tych toksycznych substancji, stanowiąca poważne ryzyko zdrowotne. Optymalny poziom DHA można osiągnąć dzięki spożyciu roślinnych produktów bogatych w ALA (czyli kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, przekształconych w organizmie ludzkim w EPA i DHA), takich jak wspomniane wcześniej siemię lniane, nasiona konopi, orzechy włoskie czy nasiona chia. Jadając rybę, należy razem z nią spożywać dużo produktów bogatych w witaminę C, która stwarza ochronę w organizmie przed wchłanianiem szkodliwych substancji. Dodatkowo duże dawki witaminy C w jadłospisie zabezpieczają przed poronieniem i śmiertelnością noworodków.

Ginekolog dr Preeti Agrawal jasno wyraża swoje zdanie, iż nie jest zwolenniczką prz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy