R e k l a m a
Toksyny środowiskowe zakłócają pracę układu odpornościowego, nerwowego i hormonalnego, a tym samym przyczyniają się do powstania zaburzeń metabolicznych i układowych, m.in. cukrzycy, otyłości, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, raka, autyzmu, udaru mózgu, choroby Alzheimera, czy choroby Parkinsona[1]. Ponadto nadmierne przeciążenie organizmu syntetykami przyczyniło się do powstania nowych jednostek chorobowych[2]–[6]. W 1983 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, World Health Organization) wprowadziła termin syndromu chorego budynku (SBS, sick building syndrome), a 3 lata później pojęcie idiopatycznej nietolerancji środowiskowej (IEI, idiopathic environmental intolerance)[7]. Określenie to jest czasem zastępowane inną nazwą: multiple chemical sensivity (MCS), czyli wielo-czynnikową nadwrażliwością na czynniki chemiczne, których źródłem są zazwyczaj substancje syntetyczne. Idiopatyczna nietolerancja środowiskowa manifestuje się różnorodnymi objawami somatycznymi, które pojawiają się w odpowiedzi na niskie dawki czynników środowiskowych, a u których podstaw nie ma zmian organicznych[8]. W istnienie tych dolegliwości nie wierzy wielu lekarzy, a status wymienionych syndromów pozostaje kontrowersyjny od wielu lat. Czasami klasyfikowane są jako diagnozy pseudomedyczne, a jako czynnik ryzyka wskazany został efekt nocebo, czyli negatywnego przekonania co do stanu swojego zdrowia, prowadzącego do fizycznych objawów chorobowych. Rośnie jednak liczba badań przedstawiających zależność pomiędzy przeciążeniem toksynami chemicznymi, a pojawieniem się MCS. Wzrasta także liczba osób cierpiących na to schorzenie.
![]()
Klasyfikacja toksycznych związków chemicznych
Nie istnieje jedna klasyfikacja mająca zastosowanie do całego spektrum substancji chemicznych. Uwzględniają one bowiem zarówno właściwości chemiczne i biologiczne związku chemicznego, jak i skutki zdrowotne narażenia na niego, a są sporządzane na podstawie: (1) źródła substancji toksycznych; (2) stanu fizycznego (substancje toksyczne w stanie gazowym, ciekłym, stałym); (3) organu/układu docelowego (substancje neurotoksyczne, hepatotoksyczne, nefrotoksyczne, pulmotoksyczne, hematotoksyczne, dermatotoksyczne); (4) charakteru chemicznego/struktury substancji toksycznych (metale, niemetale, kwasy, zasady itp.); (5) toksyn organicznych; (6) zachowania substancji chemicznej (substancje lotne, metale, metaloidy itp.); (7) rodzaju toksyczności (ostra, podostra, przewlekła itp.); (8) skutków zdrowotnych (substancje rakotwórcze, mutagenne, teratogeny, klastogeny); (9) zastosowania (środki owadobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, dodatki do żywności itp.); czy też (10) mechanizmu działania.
Główne źródła toksyn środowiskowych
Syntetyczne związki chemiczne produkowane są na dużą skalę. W latach 1930–2000 ich światowa produkcja wzrosła z 1 do 400 mln ton rocznie9. Od 1976 r. Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC, The U.S. Centers for Disease Control and Prevention) rozpoczęło analizę związków toksycznych pod kątem zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. W organizmie ludzi znaleziono do 300 syntetyków, m.in. dichlorodifenylotrichloroetan (DDT), bisfenol A (BPA), pestycydy, dioksyny i ftalany. Z uwagi na szeroki zakres tematu, poniższy artykuł skupia się tylko na kilku grupach toksyn środowiskowych.
Pestycydy
Jedną z największych grup zanieczyszczeń środowiska są pestycydy. Każdego roku na całym świecie używa się około 2,5 mln ton tych substancji chemicznych: 40% z nich to herbicydy, 17% – insektycydy i 10% – środki grzybobójcze. Stosowanie pestycydów budzi wiele obaw dotyczących ochrony środowiska. Ponad 98% pestycydów z oprysków dociera do miejsca przeznaczenia innego niż punkt docelowy i utrzymuje się w nim przez lata jako źródło zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby[10]. Zgromadzone w glebie przez dziesiątki lat pestycydy łatwo przedostają się do domów i mieszkań, gdzie występują pod postacią pyłu domowego[11]. Szacuje się, że ilość stosowanych pestycydów do ochrony upraw wzrośnie w związku z rosnącą liczbą ludności na świecie i potrzebą zwiększenia dostaw żywności. Podczas gdy pestycydy wpływają na wzrost produkcji rolnej, to bioakumulacja w łańcuchu pokarmowym staje się zagrożeniem dla istot żywych. Związki te mają bowiem zdolność kumulowania się w organizmie człowieka. Ich obecność stwierdzono już w latach 70. XX w. w tkance tłuszczowej[12], a wyniki licznych badań naukowych wykazały trwałe pozostałości pestycydów w mleku matki[13].
Plastik i dodatki z tworzyw sztucznych
Dodatki z tworzyw sztucznych, takie jak ftalany, bisfenol A(BPA) lub polibromowane etery difenylowe (PBDE), są związkami chemicznymi, które są powszechnie dodawane do plastiku w celu zwiększenia ich elastyczności, przejrzystości i trwałości. Fta...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!