Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

19 kwietnia 2021

NR 24 (Kwiecień 2021)

Wino i piwo - na zdrowie

0 628

Piwo i wino towarzyszą człowiekowi od bardzo dawna. Uważa się, że pierwszy kontakt ludzi z winoroślami miał miejsce 100 000 lat temu, gdy napotkali dziką winorośl euroazjatycką (Vitis vinifera sylvestris) na obszarze współczesnego Libanu po wcześniejszym opuszczeniu Afryki1. Początki produkcji wina miały miejsce blisko 6000 lat temu2. Piwo za to towarzyszy człowiekowi krócej, gdyż od około 5000 lat3.

Zarówno piwo, jak i wino produkowane były  m.in. w starożytnym Egipcie czy Mezopotamii. W Europie produkcja wina zaczęła się około 800 r. p.n.e. Wówczas to w Grecji, a następnie w obszarze Morza Śródziemnego odnotowano pierwsze informacje o tym, jak powstawało wino4. Przemysł piwowarski w większym stopniu rozwinął się w Europie Północnej, gdyż niższe temperatury nie sprzyjały uprawie winorośli. 
Obecnie wino i piwo to najpopularniejsze napoje alkoholowe na świecie. Zalety ich umiarkowanego spożycia można odnaleźć w wielu badaniach naukowych dotyczących pozytywnego wpływu na organizm człowieka, np. na kondycję układu sercowo-naczyniowego człowieka. Pozytywny wpływ na zdrowie wynika głównie z wysokiej zawartości związków o działaniu antyoksydacyjnym pochodzącym z surowców roślinnych, z których są wytwarzane m.in. winogron, chmielu, ale także z obecności metabolitów powstałych w wyniku fermentacji czyli aktywności drożdży należących do kilku rodzajów (Brettanomyces, Dekkera, Candida, Cryptococcus, Debaryomyces, Hanseniaspora, Kloeckera, Kluyveromyces, Metschnikowia, Pichia, Rhodotorula, Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Torulaspora i Zygosaccharomyces), gdzie najczęściej występujące szczepy grzybów pochodzą z gatunku Saccharomyces (wyróżnia się: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus, Schizosaccharomyces pombe, Saccharomyces pastorianus) lub bakterii (np. Oenococcus oeni, Lactobacillus plantarum, Pediococcus parvulus, P. damnosus i P. Inopinatus). Piwo oraz wino zawiera...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy