Zarówno piwo, jak i wino produkowane były m.in. w starożytnym Egipcie czy Mezopotamii. W Europie produkcja wina zaczęła się około 800 r. p.n.e. Wówczas to w Grecji, a następnie w obszarze Morza Śródziemnego odnotowano pierwsze informacje o tym, jak powstawało wino4. Przemysł piwowarski w większym stopniu rozwinął się w Europie Północnej, gdyż niższe temperatury nie sprzyjały uprawie winorośli.
Obecnie wino i piwo to najpopularniejsze napoje alkoholowe na świecie. Zalety ich umiarkowanego spożycia można odnaleźć w wielu badaniach naukowych dotyczących pozytywnego wpływu na organizm człowieka, np. na kondycję układu sercowo-naczyniowego człowieka. Pozytywny wpływ na zdrowie wynika głównie z wysokiej zawartości związków o działaniu antyoksydacyjnym pochodzącym z surowców roślinnych, z których są wytwarzane m.in. winogron, chmielu, ale także z obecności metabolitów powstałych w wyniku fermentacji czyli aktywności drożdży należących do kilku rodzajów (Brettanomyces, Dekkera, Candida, Cryptococcus, Debaryomyces, Hanseniaspora, Kloeckera, Kluyveromyces, Metschnikowia, Pichia, Rhodotorula, Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Torulaspora i Zygosaccharomyces), gdzie najczęściej występujące szczepy grzybów pochodzą z gatunku Saccharomyces (wyróżnia się: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus, Schizosaccharomyces pombe, Saccharomyces pastorianus) lub bakterii (np. Oenococcus oeni, Lactobacillus plantarum, Pediococcus parvulus, P. damnosus i P. Inopinatus). Piwo oraz wino zawiera...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!