Witamina D w ponad 90% jest syntetyzowana w wyniku ekspozycji na promienie słoneczne. Istnieje wiele czynników, które mają wpływ na jej proces powstawania, takie jak szerokość geograficzna, pora dnia, pora roku, masa ciała, wiek, pigmentacja skóry, a także stopień nasłonecznienia[1]. Występuje także w niewielkich ilościach w produktach spożywczych. Źródła witaminy D w pożywieniu przedstawiono w tab. 1[2].
Witamina D jest związkiem o działaniu plejotropowym, co oznacza, że jej prawidłowa podaż wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym m.in. układu kostnego, sercowo-naczyniowego, hormonalnego, odpornościowego i pokarmowego. Ze względu na jej udowodnione wielokierunkowe działanie należy zadbać o jej odpowiednią podaż w każdej grupie wiekowej3. Właściwym markerem stężenia witaminy D w organizmie jest oznaczenie 25-hydroksycholekalcyferolu. Normy klasyfikujące przedstawiono w tab. 2[4].
POLECAMY
R e k l a m a
Rekomendacje suplementacji witaminą D dla dzieci i niemowląt
Obecnie obserwuje się powszechne występowanie niedoborów witaminy D w populacji polskiej. Opracowano rekomendacje, których celem jest profilaktyka jej niedoboru. U dzieci i niemowląt zalecana jest doustna suplementacja cholekalcyferolu w dawce 400 IU/dzień (10 µ...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!