Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zioła, mieszanki ziołowe pomocne przy „odchudzaniu”

Artykuły z czasopisma | 20 grudnia 2017 | NR 2
298

Odchudzanie jako hasło pojawia się z nadejściem każdego nowego roku, jako postanowienie noworoczne, pojawia się wiosną, jako motywacja przed latem, przed przysłowiowym wyjściem na plaże. No i bardzo dobrze. Oby tylko w tych postanowieniach wytrwać.
 

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przeprowadzić ziołową terapię odchudzającą?
  • Jak samodzielnie przygotować odchudzające mieszanki ziołowe?
  • Czym dodatkowo wspomagać odchudzanie?


W wyżej opisanych przypadkach rośnie liczba osób, którym marzy się szczuplejsza sylwetka, lepsza przemiana materii. Zastosowanie zasad zdrowego odchudzania pozwala na skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów, a także na nauczenie się prawidłowych nawyków żywieniowych, dzięki którym po zakończonej kuracji nie grozi efekt jo-jo.

Odchudzaniem nazwałbym cały proces, który głównie powinien polegać na trwałej zmianie nawyków żywieniowych, umiarkowanej dawce ruchu, wysiłku fizycznego oraz wypijaniu odpowiedniej ilości płynów.

Z naszego „zielarskiego” doświadczenia podstawową mieszanką ziołową wspomagającą odchudzanie jest mieszanka składająca się z:

  • ziele krwawnika,
  • ziele dziurawca,
  • owoc jałowca,
  • liść pokrzywy,
  • korzeń lubczyka,
  • ziele rdestu ptasiego,
  • kora kruszyny.

Z naszej perspektywy zielarskiej, bardzo pomocne przy odchudzaniu są zioła i mieszanki ziołowe. Pijąc codziennie, regularnie napary ziołowe, możemy je wliczyć również do codziennego bilansu wypijanych płynów.

Wszystkie powyższe zioła w równych proporcjach mieszamy, najczęściej po 50 g (taka gramatura jest stosowana najczęściej) każdego z ziół. Łyżkę takiej mieszanki zalewamy wrzątkiem, parzymy przez 2–3 godziny. Odcedzamy i pijemy do 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami, najlepiej 20–30 min przed posiłkiem. Praktycznie warto przygotować sobie jednorazowo całą dzienną porcję, czyli 3 łyżki zalać 3 szklankami wody i parzyć jak wyżej opisano.

Zioła zawsze pijemy ciepłe (dolać odrobinę ciepłej przegotowanej wody), nigdy zimne, ponieważ mają wtedy mniejszą siłę działania. Powyższa mieszanka ma działanie moczopędne, oczyszczające, poprawia ogólnie rozumianą przemianę materii. Wpływa również pozytywnie na pracę wątroby oraz działa delikatnie przeczyszczająco.

Do powyższej mieszanki, którą traktujemy jako podstawową, bazową możemy dodawać jeszcze inne zioła, osiągając różne efekty działania.

Zioła zawsze pijemy ciepłe (dolać odrobinę ciepłej przegotowanej wody), nigdy zimne, ponieważ mają wtedy mniejszą siłę działania.

Zatem, poniżej zamieszczam różne wariacje naszej podstawowej mieszanki z dodatkowymi składnikami:

  • Jeśli w tej mieszance zwiększymy korę kruszyny do 100 g, zwiększymy tym samym moc tej mieszanki w działaniu przeczyszczającym. Wiele osób „odchudzających” bardzo często raportuje problemy z wypróżnianiem się.
  • Jeśli dodamy  liść podbiału oraz korzeń prawoślazu, każdego z ziół po 50 g, mieszanka ta działa bardziej osłonowo na błonę śluzową żołądka, przez co, co ważne w odchudzaniu dla wielu pacjentów, hamuje apetyt i zmniejsza łaknienie. Dodanie tych dwóch ziół jest również polecane dla osób mających problemy z wrzodami, nadżerkami oraz nadkwasotą żołądka. Wskazana jest również przy refluksie żołądkowym przełykowym. Poprzez działanie powlekające (substancje śluzowe), wpływa na lepszy pasaż jelitowy.
  • Jeśli do naszej podstawowej mieszanki dodamy korzeń rzewienia w ilości 100 g, to zgodnie z głównym zastosowaniem rzewienia, który działa drażniąco na jelito grube, poprawia perystaltykę jelit, czyli wywołujemy silny efekt przeczyszczający. Mieszanka bardzo często stosowana przez osoby z silnymi zaparciami. Jednak uwaga, rzewienia nie można stosować długotrwale. No i jeszcze ciekawostka, że najbardziej popularnym rzewieniem jest rabarbar ogrodowy, jednak jako surowiec zielarski stosuje się korzeń jednej z odmian rzewienia Rheum officinale.
  • Jeśli do mieszanki podstawowej z dodatkowym rzewieniem dodamy jeszcze 100 g morszczynu, który zawiera dużo naturalnego jodu, to zwiększymy w takiej mieszance efekt hamowania łaknienia oraz przyspieszenia przemiany materii.
  • Jeśli natomiast do mieszanki podstawowej dodamy 100 g morszczynu (wariacja powyższej mieszanki, bez rzewienia), mieszanka taka nie będzie już tak mocno wpływać na perystaltykę jelit, działanie mieszanki skupia się głównie na hamowaniu łaknienia oraz poprawie przemiany materii. Polecana dla osób z prawidłowym wypróżnianiem.
  • Jeśli do naszej podstawowej mieszanki dodamy podbiał i prawoślaz w ilości 50 g, a morszczyn w ilości 100 g, to mieszankę taką polecamy dla osób z problemem „bardzo dużego” łaknienia. Działanie tej mieszanki poprawia również przemianę materii oraz działa moczopędnie i oczyszczająco. Zwiększona filtracja krwi w nerkach pomaga usunąć z organizmu toksyny oraz nadmiar zgromadzonej wody. W nieznacznym tylko stopniu będzie poprawiała pasaż jelitowy, gdyż w swoim składzie nie zawiera typowych ziół przeczyszczających.
  • Ostatnia wersja mieszanki odchudzającej to mieszanka w wersji podstawowej z dodatkiem prawoślazu i morszczynu w ilości 100 g oraz podbiału 150 g. Mieszanka ta również będzie działała silnie hamująco na apetyt oraz silnie złagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe. Wpłynie również w sposób mechaniczny, bez drażnienia ścian jelita na pasaż jelitowy, zatem będzie bezpieczna dla osób z uchyłkami, zapaleniami jelita.

Jak widać, jeśli odpowiednio będziemy zmieniać składniki mieszanek ziołowych, dodając kolejne składniki lub też zmieniać tylko ich proporcje, osiągamy różne efekty wspomagające odchudzanie.

Poza opisanymi mieszankami pracujemy również na mieszankach ziołowych wg receptariusza ojca Klimuszko oraz ojca Sroki.

W przypadku tych dwóch znakomitych, cenionych Zielarzy, również widać różnice w podejściu do doboru składników mieszanek ziołowych wspomagających szerokorozumiane odchudzanie.

Ojciec Sroka, Franciszkanin w sowim poradniku ziołowym zaleca picie dwa razy dziennie naparu 20–30 minutowego,
wypijanego po jedzeniu, nie przed, a składającego się z:

  • ziela skrzypu,
  • ziela dziurawca,
  • ziela krwawnika,
  • koszyczka rumianku,
  • korzenia mniszka,
  • kłącza perzu,
  • liścia melisy,
  • morszczynu.

Odchudzanie to proces, który głównie powinien polegać na całej zmianie nawyków żywieniowych, umiarkowanej dawce ruchu, wysiłku fizycznego oraz wypijaniu odpowiedniej ilości wody.

Wszystkie zioła w ilości 50 g, poza jednym jedynym wyjątkiem, czyli morszczyn w ilości 100 g.

Zgodnie z opisem ojca Sroki mieszanka taka reguluje przemianę materii, ułatwia wydalanie zbędnych i szkodliwych związków z moczem i kałem, pomagając organizmowi w prawidłowy sposób w wykorzystaniu zwi...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy