Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz probiotykoterapia łagodząca skutki uboczne leczenia

Dietoterapia

Definicja choroby wrzodowej obejmuje pojawianie się cyklicznie owrzodzeń żołądka lub dwunastnicy. Wrzodem trawiennym nazywamy ubytek błony śluzowej sięgający poza blaszkę mięśniową błony śluzowej.

W obrębie wrzodu często dochodzi do powstawania martwicy skrzepowej oraz nacieku zapalnego. Lokalizacja wrzodów trawiennych to opuszka dwunastnicy, żołądek, rzadziej pętle dwunastnicy czy dolna część przełyku1. Choroba wrzodowa bardzo często manifestuje się jako bóle nadbrzusza, a ciężkim powikłaniem jest krwawienie z przewodu pokarmowego. Dla przykładu w samych Stanach Zjednoczonych choroba wrzodowa dotyka rocznie 4,5 mln osób, natomiast w populacji ogólnej odsetek ten sięga ok. 10%2. W przypadku wrzodu dwunastnicy obserwuje się dwukrotnie wyższą zachorowalność u mężczyzn, w przypadku wrzodu żołądka taka zależność nie jest  zauważalna3.

POLECAMY

CZYNNIKI RYZYKA ORAZ OBJAWY

Do najważniejszych czynników ryzyka należą przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, również aspiryny, oraz infekcja Helicobacter pylori. NLPZ powodują uszkodzenie błony śluzowej; dochodzi do zaburzeń integralności błony śluzowej i reakcji tkankowej na skutek zawartej w świetle żołądka pepsyny, kwasu solnego czy infekcji H. pylori4. 
Celem leczenia żywieniowego jest taki dobór składników pokarmowych, aby były ł...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI