Dołącz do czytelników
Brak wyników

Naturoterapia dzieci

19 grudnia 2017

NR 1 (Czerwiec 2017)

Budowanie długofalowej odporności u dzieci

0 30

Każda matka życzyłaby sobie, żeby jej dziecko było zdrowe i prawidłowo się rozwijało. Nie każda jednak wie, jak zadbać o to, żeby układ odpornościowy maluszka miał szansę właściwie się rozwinąć i należycie funkcjonować przez całe życie dziecka.
 

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak w okresie ciąży zadbać o przyszłą odporność dziecka?
  • Jaką suplementację stosować dla wzmocnienia odporności dziecka?
  • Jak dobierać dietę do potrzeb dziecka?

Odporność to zespół mechanizmów mających zdolność odróżniania obcych cząsteczek, zwanych antygenami, od swoich i wywoływania odpowiedzi immunologicznej, mającej na celu zniszczenie antygenów. Dzięki odpowiedzi immunologicznej organizm zwalcza wirusy, bakterie, pasożyty czy też komórki nowotworowe. Układ odpornościowy nie znajduje się w jednym miejscu w naszym organizmie. Jego komórki można znaleźć m.in. w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz szpiku kostnym.

Głównymi wykonawcami funkcji układu odpornościowego są limfocyty T i B. Limfocyty T odpowiedzialne są za produkcję cytokin, które niszczą komórki zakażone wirusami czy bakteriami, aktywują też inne komórki (np. makrofagi, granulocyty, Natural Killers) do niszczenia patogenów, a limfocyty B do produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom.

W organizmie człowieka istnieją dwa główne miejsca, w których dochodzi do bezpośredniego kontaktu z antygenami. Są to skóra oraz błony śluzowe pokrywające układ pokarmowy, oddechowy i moczowo-płciowy czy spojówkę oka.

Skóra stanowi barierę mechaniczną – wydzielane przez nią serum zawiera lizozym, który niszczy ściany komórek niektórych wirusów i bakterii. Z kolei błony śluzowe mają ponad 100-krotnie większą powierzchnię niż skóra, a śluzówki przewodu pokarmowego zajmują u dorosłego człowieka powierzchnię kortu tenisowego i tworzą tzw. układ GALT – układ odpornościowy związany z przewodem pokarmowym, który stanowi 70% wszystkich komórek układu odpornościowego. Jest on zasiedlony przez gigantyczną liczbę bakterii jelitowych, nazywanych mikroflorą jelitową.

Jak dbać o odporność dziecka?

Układ odpornościowy noworodka, pomimo wykształconych wszystkich organów limfatycznych, jest niedojrzały. Pełną dojrzałość układ odpornościowy osiąga dopiero ok. 12. roku życia dziecka!

Nowo narodzone dzieci przez pewien czas są chronione dzięki przeciwciałom, które w trakcie życia płodowego przeniknęły przez łożysko z organizmu matki. Maksymalny transport przeciwciał odbywa się w ostatnich tygodniach ciąży. Szczególnie narażone na zakażenia będą więc dzieci urodzone przedwcześnie oraz urodzone przez matki z zaburzeniami odporności.

Odporność noworodka uzależniona jest od odporności matki

Źle zbilansowana dieta matki może doprowadzić do braku podstawowych składników odżywczych, a tym samym do upośledzenia czynności układu immunologicznego dziecka. Dlatego tak ważne jest, aby już na etapie planowania ciąży oraz w jej trakcie kobieta dbała o sprawnie funkcjonujący system odpornościowy. Tuż po porodzie dochodzi do kolonizacji w jałowych mikrobiologicznie jelitach noworodka mikroflory przewodu pokarmowego. Pierwsze bakterie, z którymi niedojrzały układ odpornościowy dziecka ma kontakt, powinny pochodzić od matki. Gdy poród następuje drogą cięcia cesarskiego, następuje opóźnione zasiedlenie przewodu pokarmowego, często bakteriami szpitalnymi. Zaburzenie rozwoju mikroflory jelitowej we wczesnym okresie poporodowym w późniejszym okresie życia dziecka może prowadzić do osłabionego działania układu odpornościowego i występowania stanów zapalnych oraz alergii.

Ważne

Pierwotna kolonizacja bakteryjna ma długofalowy wpływ na sprawne działanie układu immunologicznego noworodków. Optymalna mikroflora jelitowa rozwija się u dziecka urodzonego drogami natury.

Szczególnie ważne jest karmienie dziecka piersią. Mleko wydzielane w pierwszych godzinach i dniach po porodzie zawiera siarę (tzw. colostrum), w której znajdują się przeciwciała. To dzięki niej w przewodzie pokarmowym noworodka powstaje zapora dla groźnych bakterii i alergenów, a dobre bakterie zyskują sprzyjające warunki do rozwoju. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych pełnych sześć miesięcy życia dziecka. Potem powinno nastąpić rozszerzenie diety o produkty uzupełniające. Przeprowadzone badania pokazują, że mleko matki zachowuje swoje cenne właściwości niezależnie od długości karmienia piersią oraz, że
2,5 roku naturalnego karmienia powoduje, iż dziecko odnosi największe korzyści fizyczne, emocjonalne i rozwojowe. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na cukrzycę i mają większe szanse na zachowanie prawidłowej wagi ciała, także w późniejszych latach.

Natomiast w leczeniu dzieci należy ograniczyć stosowanie antybiotyków, ponieważ osłabiają one odporność – zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio. Bezpo...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy