Dołącz do czytelników
Brak wyników

Postępowanie w jednostkach chorobowych

30 grudnia 2017

NR 2 (Sierpień 2017)

Colostrum bydlęce w profilaktyce i leczeniu zakażeń oraz zaburzeń immunologicznych

0 1779

Dla wzmocnienia odporności od wielu już wieków ludzie z powodzeniem stosowali – i nadal stosują – różne środki naturalne, zawierające całą gamę składników regulujących działanie komórek immunologicznych. Można tu wspomnieć choćby o naparach czy wyciągach roślinnych (np. z jeżówki purpurowej, malin, jarzębiny, prawoślazu, bzu czarnego, pokrzywy) oraz różnych produktach pszczelarskich (miód, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, propolis). Od wieków jest też stosowane colostrum, czyli siara lub młodziwo.
 

Układ odpornościowy stoi na straży integralności organizmu. Jest to najbardziej złożony układ wewnętrzny naszego ustroju. Kontroluje i w razie potrzeby eliminuje zagrażające czynniki zewnętrzne (np. mikroorganizmy chorobotwórcze i ich toksyny) oraz wewnętrzne (np. komórki zmienione nowotworowo i uszkodzone tkanki). Należy pamiętać, że system immunologiczny ściśle współdziała z układami: endokrynnym i nerwowym – razem warunkują homeostazę (czyli równowagę wewnętrzną) ustroju1, 2. Prawidłowe działanie tych układów zależy od wielu czynników środowiskowych: właściwej diety, odpowiedniej aktywności fizycznej oraz ilości snu i wypoczynku, stresu fizycznego i psychicznego, a także narażenia na toksyczne działanie substancji obcych (ksenobiotyków). Wszystkie te elementy składają się na tzw. higieniczny/zdrowy tryb życia. Niestety, współcześnie wiele osób jest narażonych na działanie różnych czynników, które rozregulowują pracę układu odpornościowego, prowadząc do rozwoju zakażeń, chorób alergicznych i autoimmunizacyjnych (z autoagresji) oraz nowotworów. W ubogich krajach rozwijających się największym problemem jest chroniczne niedożywienie, które osłabia odporność i prowadzi do groźnych, śmiertelnych zakażeń milionów ludzi rocznie. W niedostatku kalorii i białka osłabieniu ulega głównie odpowiedź typu komórkowego, spada zdolność komórek do fagocytozy, wytwarzania cytokin i wydzielniczych IgA oraz aktywność układu dopełniacza. Natomiast w diecie mieszkańców bogatych krajów rozwiniętych przy nadmiarze kalorii często stwierdza się niedobory składników mineralnych (cynku, żelaza, witamin A, E i B, kwasu foliowego), które z kolei prowadzą głównie do zaburzeń działania limfocytów T1.

R e k l a m a

Co szkodzi układowi immunologicznemu?

Bardzo szkodliwie na układ immunologiczny działają ksenobiotyki, czyli obce związki chemiczne, dostające się do ustroju różnymi drogami. Najgroźniejsze są węglowodory aromatyczne (np. benzen, benzopiren, toluen, dioksyny) oraz metale ciężkie (ołów, arsen, rtęć, kadm, nikiel). Są one powszechnie obecne w naszym codziennym życiu jako składniki zanieczyszczeń środowiskowych i przemysłowych (wchodzą w skład środków ochrony roślin, farb i rozpuszczalników, spalin samochodowych, smogu i dymu papierosowego)3. Stwierdzono m.in. istotny związek między narażeniem na toksyczne produkty spalania tytoniu a zmienioną równowagą immunologiczną, głównie w płucach (rozwój hiperaktywności i przewlekłego stanu zapalnego)4. Globalnie ponad 70% dzieci jest narażonych na bierne palenie, co zaburza rozwój płuc i prowadzi do poważnych schorzeń układu oddechowego, także w życiu dorosłym5. Na niedostatek...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy