Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

11 kwietnia 2019

NR 12 (Kwiecień 2019)

Dietoterapia kobiet ciężarnych z anemią

0 1050

Według wielu badań naukowych przeprowadzonych na grupach kobiet ciężarnych, anemia jest bardzo powszechnym problemem, występującym niezależnie od tygodnia i trymestru ciąży. Na ten fakt wpływa wiele czynników, w tym przede wszystkim stan odżywiania przed zajściem w ciążę. Dlatego też przede wszystkim powinno zwrócić się szczególną uwagę na edukację żywieniową kobiet już we wczesnym okresie rozrodczym, a także kobiet świadomie planujących ciążę. Wiedza oraz umiejętność zastosowania jej w praktyce, pozwoli dzięki temu na wczesne reagowanie w sytuacji niedożywienia przyszłej mamy oraz jej dziecka.

O tym, że prawidłowe, zazwyczaj indywidualne odżywianie ma wpływ na nasze zdrowie nie trzeba informować zapewne nikogo. Każdy z nas, jeśli chce zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinien każdego dnia dbać o jakość spożywanego pożywienia. Niemniej jednak ciąża to wyjątkowy stan, w którym dbamy nie tylko o siebie, ale i o przyszłe potomstwo. Stąd też powinna zrodzić się w kobietach dodatkowa motywacja do dbania o siebie na wielu poziomach, by przede wszystkim urodzić zdrowe niemowlę, a także mieć spokojną ciążę. W kontekście problemów z niedoborem żelaza oraz witamin z grupy B (B12, B9 i B6) szczególnie na uwadze powinny go mieć kobiety z tendencją do obfitej miesiączki, bowiem ich straty krwi w tym czasie są niekiedy bardzo trudne do odbudowania. Powinny na co dzień dbać o to, by w ich diecie nie brakowało produktów „budujących krew”, bogatych w żelazo. W takich przypadkach jest niemalże pewne, że kobiety z taką konstytucją będą prawdopodobnie zmagały się z niedoborem żelaza w ciąży.

POLECAMY

R e k l a m a 

     

Świadome przygotowanie do ciąży

Według części lekarzy, a także według mnie ciąża jest egzaminem ze zdrowia kobiety, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. To, jak ona przebiega, a także jak będzie wyglądał poród, a w późniejszym okresie połóg, wiele mówi o kobiecie. Coraz częściej niestety mamy styczność z trudnością już z samym zajściem w ciążę, co poniekąd może mieć i swoje plusy. Pary starające się o dziecko bardzo przykładają się do swojego zdrowia, zgłębiając swoją świadomość ciała. Ustawione ciąże przebiegają znacznie spokojniej, bez niepotrzebnych dolegliwości, a i połóg bywa dużo łatwiejszy. Na tym etapie artykułu warto podkreślić, że wszelkie poronienia, problemy z utrzymaniem ciąży, poza tym, że są trudne do zaakceptowania, mogą stać się wyznacznikiem tego, iż organizm kobiety nie był gotowy odżywczo na wydanie na świat nowego życia. Zanim kobieta zdecyduje się na ciążę, warto, by szczególnie przyjrzała się w sposób obiektywny swojemu stylowi odżywiania i skonsultowała się z dietetykiem. Dobrze jest wykonać raz na pół roku większość podstawowych badań, oceniających wysycenie organizmu żelazem, witaminą D3, witaminami z grupy B, pracę tarczycy, wątroby czy też nerek. Kolejnym ważnym aspektem staje się ocena pracy jelit, trawienie. W jelicie cienkim bowiem zachodzi wchłanianie żelaza, stąd też problemy z jego niedoborem mogą świadczyć o problemach chociażby z odpowiednią mikroflorą jelitową.

 

Ryc. 1. Przyswajalność żelaza z produktów roślinnych i mięsnych



Trudności z t...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy