Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

28 lutego 2018

NR 4 (Grudzień 2017)

Mało popularne oleje tłoczone na zimno

0 279

Wysoka zawartość składników bioaktywnych, ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalne przeciwutleniacze – to główne zalety olejów tłoczonych na zimno, które, niestety, w Polsce do tej pory nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. To jednak powoli zaczyna się zmieniać…

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie są zdrowotne właściwości oleju z rokitnika?
  • Które z olei działają ochronnie na układ krążenia?
  • Czy olej z czarnuszki leczy wiele dolegliwości?

 

W poprzednim numerze opisane zostały oleje z wiesiołka, z ostropestu i konopny. Zaprezentowane zostaną kolejne rodzaje – olej z rokitnika, z pestek dyni, rydzowy i z czarnuszki.

Olej z rokitnika (Hippophae rhamnoides)

Roślina ta jest uprawiana głównie w Europie i Azji. Olej produkowany jest z pomarańczowych, mięsistych owoców, które potrafią przetrwać zimę. Jego największą zaletą jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-7, które są skuteczne w leczeniu chorób serca czy cukrzycy typu 2. Owoce rośliny są bogate w witaminy A, B1, B2, C, D, E i K, a także w kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, aminokwasy, fenole, 20 pierwiastków mineralnych oraz niespotykany profil kwasów tłuszczowych, ponieważ może to być jedyna roślina, która zawiera wszystkie cztery nienasycone kwasy: omega-3, omega-6, omega-7 oraz omega-9.

Olej z rokitnika ma właściwości przeciwzapalne, a ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W badaniu opublikowanym na łamach „Doultry Science” oceniano toksyczną aktywność hepatotropową oleju z rokitnika, wskazując na zmniejszone niekorzystne skutki działania aflatoksyn w wątrobie. Może być on więc doskonałą substancją zmniejszającą ryzyko zachorowania na raka wątroby – dzięki jego efektom wspomagającym działanie tego organu.

Przeciwutleniacze zawarte w oleju rokitnikowym mają kluczowe znaczenie w zapobieganiu infekcjom poprzez zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo poprawiają one również funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniąc organizm przed infekcjami wywołanymi przez bakterie, wirusy lub pasożyty.

Badania opublikowane na łamach „The Journal of Functional Foods” wskazują, że olej rokitnikowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i hamuje agregację płytek, stwarzając kardioprotekcyjne właściwości przeciwko wolnym rodnikom uszkadzającym komórki. Codzienne używanie oleju z rokitnika może zapobiegać chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca tętnic, nadciśnienie tętnicze, a nawet zawał serca. Podobne wnioski możemy znaleźć również w badaniu opublikowanym w „American Journal of Clinical Nutrition”, gdzie stwierdzono, że spożywanie rokitnika ma działanie chroniące serce. Olej z rokitnika pomaga utrzymać optymalny poziom glukozy we krwi, utrzymując go w umiarkowanym zakresie, dzięki czemu zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz wystąpieniu niekorzystnych objawów u osób chorych na cukrzycę, np. nefropatii czy neuropatii.

Stosowany zewnętrznie, zapobiega problemom ze skórą, a te już występujące zmniejsza. Można go nanosić bezpośrednio na skórę w celu złagodzenia symptomów związanych z oparzeniem, nadmierną ekspozycją na słońce i gojeniem ran (odleżyn, skaleczeń). Dodatkowo może on zapobiegać trądzikowi, zapaleniom skóry, suchości, egzemie czy rozstępom.

W celu doświadczenia pozytywnych aspektów działania oleju musi być on stosowany przez co najmniej 30 dni. Jest niewskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Osoby przyjmujące jakiekolwiek leki przed podjęciem decyzji o przejściu na olej z rokitnika powinny skonsultować się z lekarzem.

Olej z pestek dyni (Cucurbita Pepo)

Olej ten jest ekstrahowany w niskich temperaturach z małych nasion dyni. Jego codzienne użytkowanie wpływa pozytywnie na zdrowie metaboliczne i fizjologiczne. Zawiera on ogromną ilość karotenoidów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także kwasy tłuszczowe omega-6. Zapobiega występowaniu niektórych chorób, w tym chorób gruczołu krokowego u mężczyzn. Badania wykazały jego skuteczność również w leczeniu cukrzycy. Ma on ponadto właściwości obniżające poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

 

Codzienne używanie oleju z rokitnika może zapobiegać chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca tętnic, nadciśnienie tętnicze, a nawet zawał serca.

 

Najbardziej udokumentowane właściwości oleju z pestek dyni to jego ogromna skuteczność w utrzymaniu zdrowej prostaty – chroni przed rakiem gruczołu krokowego. Dodatkowo zmniejsza on również rozmiar powiększonego gruczołu krokowego, zwłaszcza w przypadku łagodnego rozrostu. Nasiona dyni mogą również zmniejszać lub hamować wzrost komórek raka prostaty.

Co więcej, olej ten zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet po menopauzie. Ponadto, zgodnie z badaniami opublikowanymi w czasopiśmie „Journal of Traditional and Complementary Medicine”, używanie oleju z pestek dyni jest ważną częścią utrzymania prawidłowego systemu wydalania, ponieważ skutecznie leczy on zaburzenia układu moczowego.

U osób leczonych z powodu nowotworu czy z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów olej z nasion dyni, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni przed uszkodzeniami jelita cienkiego, spowodowanymi metotreksatem.

Związek zawarty w oleju – Cucurbita Maxima – poprawia pamięć, zaś obecny w nim tryptofan jest skuteczny w leczeniu zaburzeń lękowych i bezsenności, ponieważ ulega rozkładowi do serotoniny, wywołując spokojny sen.

Olej z nasion dyni ma działanie kardioprotekcyjne oraz obniżające ciśnienie krwi, dzięki czemu ochrania przed chorobami i atakami serca. Zgodnie z badaniami opublikowanymi w „Climacteric Journal of International Menopause Society”, obniża on także wysokie ciśnienie krwi u kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Olej rydzowy (Camelina sativa L.)

Wytłaczany jest z nasion lnicznika siewnego (lnianki siewnej), która jest odporną rośliną rosnącą w chłodnym i suchym klimacie. Wcześniej olej ten był używany do celów przemysłowych, między innymi do oświetlenia. Obecnie trwają również badania nad zastosowaniem tego oleju jako biopaliwa.Zawiera on znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (45% ALA), dzięki czemu jest znakomitą alternatywą do stosowania oleju lnianego. W badaniu przeprowadzonym na 68 osobach z hipercholesterolemią wykazano, że dzienna podaż 30 g oleju z lnianki przez sześć tygodni korzystnie wpłynęła na parametry lipidowe, obniżając stężenie cholesterolu frakcji LDL o 12,2%. Wykazano, że kwas alfa-liponowy zawarty w oleju rydzowym ma...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy