Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są zdrowotne właściwości oleju z rokitnika?
- Które z olei działają ochronnie na układ krążenia?
- Czy olej z czarnuszki leczy wiele dolegliwości?
POLECAMY
W poprzednim numerze opisane zostały oleje z wiesiołka, z ostropestu i konopny. Zaprezentowane zostaną kolejne rodzaje – olej z rokitnika, z pestek dyni, rydzowy i z czarnuszki.
Olej z rokitnika (Hippophae rhamnoides)
Roślina ta jest uprawiana głównie w Europie i Azji. Olej produkowany jest z pomarańczowych, mięsistych owoców, które potrafią przetrwać zimę. Jego największą zaletą jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-7, które są skuteczne w leczeniu chorób serca czy cukrzycy typu 2. Owoce rośliny są bogate w witaminy A, B1, B2, C, D, E i K, a także w kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, aminokwasy, fenole, 20 pierwiastków mineralnych oraz niespotykany profil kwasów tłuszczowych, ponieważ może to być jedyna roślina, która zawiera wszystkie cztery nienasycone kwasy: omega-3, omega-6, omega-7 oraz omega-9.
Olej z rokitnika ma właściwości przeciwzapalne, a ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W badaniu opublikowanym na łamach „Doultry Science” oceniano toksyczną aktywność hepatotropową oleju z rokitnika, wskazując na zmniejszone niekorzystne skutki działania aflatoksyn w wątrobie. Może być on więc doskonałą substancją zmniejszającą ryzyko zachorowania n...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!