Zioła o działaniu diabetologicznym to głównie antidiabeticum (przeciwcukrzycowe) i hypoglycemicum (hipoglikemia to stan niedocukrzenia, niedobór glukozy we krwi). Fitoterapia oferuje bogaty wachlarz zielarskich rozwiązań wspierających diabetyków, jednak ze względu na ograniczony zakres artykułu ograniczę się jedynie do omówienia czterech surowców zielarskich, wspierających procesy metabolizmu glukozy: kozieradki, strąków fasoli, morwy i mniszka zwyczajnego.
POLECAMY
R e k l a m a
Poznaj wroga, czyli co powinieneś wiedzieć na temat cukrzycy
Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) jest podstępną chorobą, która może rozwijać się latami i pozostawać niezauważona. Przyczyną cukrzycy jest niedobór lub nieprawidłowe działanie insuliny, hormonu wydzielanego przez trzustkę, do głównych zadań którego należy zdolność obniżania stężenia glukozy we krwi. Insulina ułatwia przechodzenie glukozy do komórek, czyli tam, gdzie jest ona niezbędna i gdzie można ją wykorzystać jako paliwo. W cukrzycy mechanizm ten zostaje zakłócony. Cukrzyca to stan, w którym na skutek nieprawidłowego działania lub niedoboru insuliny dochodzi nie tylko do podwyższenia stężenia glukozy we krwi, ale także do zaburzeń metabolizmu tłuszczów i białek.
R e k l a m a
Typy cukrzycy
Wyróżnia się trzy najczęstsze postaci cukrzycy: typ 1, 2 i cukrzycę ciążową.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której trzustka wydziela zbyt mało insuliny lub nie wydziela jej wcale. Występuje zazwyczaj wśród dzieci i nastolatków. Ponieważ komórki trzustki ulegają zniszczeniu, niezbędne jest przez całe życie przyjmowanie zastrzyków z insuliny.
W cukrzycy typu 2 trzustka, co prawda, wydziela insulinę, jednak komórki organizmu reagują na nią nieprawidłowo, nie potrafiąc w odpowiedni sposób jej wykorzystać. W takiej sytuacji rozwija się insulinooporność lub stan przedcukrzycowy. Insu...