Dołącz do czytelników
Brak wyników

Pielęgnacja z natury

9 grudnia 2022

NR 34 (Grudzień 2022)

Przeciwstarzeniowe właściwości oleju z opuncji figowej

0 39

Pierwsze owoce opuncji dotarły na kontynent europejski prawdopodobnie już pod koniec XV w. po powrocie wyprawy Krzysztofa Kolumba. Stąd też używana do tej pory nazwa ficus indica (figa indyjska). Aktualnie najwięcej na świecie oleju z opuncji figowej importuje się z Maroka, gdzie nazywany jest potocznie „naturalnym botoksem”.

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) to kaktus o owalnych pędach, które są pokryte licznymi kolcami, dorastający nawet do kilku metrów wysokości. Jest to gatunek opuncji rosnący przede wszystkim w Meksyku, Ameryce Południowej oraz krajach śródziemnomorskich. Opuncja nie jest bardzo wymagającą rośliną, jeśli chodzi o podłoże. Często kwitnie nawet podczas ekstremalnej suszy, przyczynia się także do kontroli erozji w całej Ameryce. Opuncja figowa to także istotna część kultury, m.in. Meksyku, jej liście znajdują się na meksykańskiej fladze jako jeden z ważniejszych symboli tego kraju. Już starożytni Aztekowie doceniali zdrowotne i pielęgnacyjne właściwości opuncji, uważając ją za roślinę świętą. Poza Meksykiem opuncja figowa występuje także w wielu innych krajach, m.in. południowej Europy. 

Lecznicze właściwości opuncji figowej

Liście opuncji figowej, nazywane w Meksyku nopales, są jednym z podstawowych elementów meksykańskiej diety. W czasach prekolumbijskich opuncja stanowiła podstawę diety ludności zamieszkującej tereny Ameryki Łacińskiej. Roślina ta postrzegana była jako pokarm ludzi biednych, w wielu regionach Meksyku do tej pory jest bardzo często wykorzystywana do celów kulinarnych. 
Opuncja figowa...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy