Przyprawy, które rozgrzewają nas zimą

Dietoterapia

Okres zimowy sprzyja częstym przeziębieniom oraz infekcjom. Zwiększa też naszą ochotę na ciepłe potrawy oraz rozgrzewające napoje, najlepiej o aromatycznym, intensywnym smaku i zapachu. Szukając sensorycznych wrażeń i prozdrowotnego działania, warto pamiętać, jak ważną rolę odgrywają w naszej diecie przyprawy.

Sprawdź również książkę Patrz, czuj, kosztuj autorstwa zwyciężczyni dwunastej edycji MasterChefa Joanny Szymanowskiej!

POLECAMY

Od wieków człowiek wykorzystuje naturalne surowce roślinne nie tylko do celów kulinarnych. Przyprawy to zarówno polepszacze smaku, jak i – na co wskazują liczne badania – substancje posiadające wiele pro-

zdrowotnych właściwości. Można ich używać podczas przygotowywania potraw, przyprawiania dań gotowych, ale także w celu uzyskania naparów lub koktajli na ich bazie. Jakich więc przypraw najlepiej używać w okresie zimowym? Okazuje się, że jest ich sporo, a każda z nich posiada korzystne dla zdrowia właściwości.

Cynamon – brązowa kora o wielkiej mocy

Cynamon cejloński (Cinnamum verum L.) to jedna z najpopularniejszych i najdłużej stosowanych przypraw na świecie. Znali go już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a także Hindusi i Chińczycy. Ojczyzną cynamonowca jest Cejlon (dawna nazwa wyspy), czyli tereny obecnej Sri Lanki. Pozyskuje się go z kory cynamonowca, który jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem. W wielu krajach używa się mielonej kory cynamonowca, która pod wpływem gotowania delikatnie gorzknieje, dlatego należy użyć jej przed samym podaniem potrawy. W Indiach bądź na Sri Lance stosuje się korę w całości podczas gotowania, aby uwolnić jej aromat[1].
Cynamon to nie tylko znana przyprawa nadająca charakterystyczny zapach, jest to także roślina o ogromnym potencjale leczniczym, która była wykorzystywana w różnych zakątkach świata. Aktualnie prowadzone są liczne badania potwierdzające korzystne działanie związków zawartych w roślinie i możliwości ich stosowania we wspomaganiu leczenia chorób, takich jak cukrzyca, nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, a także choroba Alzheimera[2], [3].
Przeciwcukrzycowe właściwości cynamonowca potwierdziły badania wykonane przez naukowców z Indii z udziałem szczurów chorych na cukrzycę. Badania trwały przez 13 dni i polegały na podawaniu szczurom ekstraktu uzyskanego z cynamonu. Wykazały one, że posiada on działanie normalizujące poziom glukozy we krwi. Cynamon wpłynął także na obniżenie stężenia hemoglobiny glikowanej[4].
Cynamon...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI