Witamina C – remedium na zdrowie

Dietoterapia

Witamina C (inaczej zwana kwasem askorbinowym) jest niezbędną, rozpuszczalną w wodzie witaminą. Została odkryta w roku 1928 przez noblistę Alberta von Szent-Györgyi. Jest to bardzo popularny suplement diety ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne i bezpieczeństwo.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Ile wynosi zalecane spożycie witaminy C?
  • Jaką rolę w organizmie pełni witamina C?
  • Czym suplementować witaminę C?

W przeciwieństwie do zwierząt organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C samodzielnie i musi ją pobierać z żywności i/lub suplementów. 

POLECAMY

Witamina C może być zarówno przeciwutleniaczem, jak i proutleniaczem w zależności od potrzeb organizmu. Ten mechanizm umożliwia jej pełnienie różnych funkcji w organizmie.

Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u osób dorosłych.

Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u osób dorosłych, zaś u dzieci i niemowląt około 2 mg/kg, wzrasta ono również u kobiet ciężarnych i karmiący...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI