Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

18 maja 2018

NR 3 (Październik 2017)

Witamina C – remedium na zdrowie

0 40

Witamina C (inaczej zwana kwasem askorbinowym) jest niezbędną, rozpuszczalną w wodzie witaminą. Została odkryta w roku 1928 przez noblistę Alberta von Szent-Györgyi. Jest to bardzo popularny suplement diety ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne i bezpieczeństwo.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Ile wynosi zalecane spożycie witaminy C?
  • Jaką rolę w organizmie pełni witamina C?
  • Czym suplementować witaminę C?

W przeciwieństwie do zwierząt organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C samodzielnie i musi ją pobierać z żywności i/lub suplementów. 

Witamina C może być zarówno przeciwutleniaczem, jak i proutleniaczem w zależności od potrzeb organizmu. Ten mechanizm umożliwia jej pełnienie różnych funkcji w organizmie.

Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u osób dorosłych.

Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u osób dorosłych, zaś u dzieci i niemowląt około 2 mg/kg, wzrasta ono również u kobiet ciężarnych i karmiących do 1,5 mg/kg masy ciała. Do podtrzymania funkcji układu odpornościowego lub zmniejszania czasu trwania choroby są stosowane większe dawki. Szkorbut jest stanem niedoboru klinicznego witaminy C, jednak istnieją również inne stany związane z nadmiernym utlenianiem, które obniżają poziom witaminy C w surowicy – ciąża, laktacja, gorączka, infekcja wirusowa, stres, alkoholizm, palenie papierosów, cukrzyca typu C, stany po operacjach oraz u osób aktywnych fizycznie.

Ze względu na szereg właściwości antyoksydacyjnych witamina C znalazła zastosowanie:

  • w profilaktyce miażdżycy – hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL przez wolne rodniki i zmniejsza powstawanie ognisk miażdżycowych,
  • u osób aktywnych fizycznie i sportowców – zmniejsza poziom kortyzolu, który utrudnia budowę masy mięśniowej,
  • po zabiegach operacyjnych czy złamaniach kości – wspomaga tworzenie kostniny oraz przyspiesza proces gojenia się ran,
  • w przebiegu zakażenia Helicobacter pylori – hamuje rozwój bakterii,
  • w przebiegu chorób nowotworowych – poprawia jakość życia po chemio- i radioterapii, redukuje wiele przykrych objawów związanych ze zmęczeniem, nudnościami, wymiotami, bólem czy zaparciami,
  • wspomaga odporność organizmu i obniża ryzyko zachorowania na grypę,
  • stymuluje produkcję prokolagenu i kolagenu, dzięki czemu poprawia strukturę i napięcie skóry, co pozwala zachować młod...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy