Witamina C (inaczej zwana kwasem askorbinowym) jest niezbędną, rozpuszczalną w wodzie witaminą. Została odkryta w roku 1928 przez noblistę Alberta von Szent-Györgyi. Jest to bardzo popularny suplement diety ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne i bezpieczeństwo.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Ile wynosi zalecane spożycie witaminy C?
- Jaką rolę w organizmie pełni witamina C?
- Czym suplementować witaminę C?
W przeciwieństwie do zwierząt organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C samodzielnie i musi ją pobierać z żywności i/lub suplementów.
Witamina C może być zarówno przeciwutleniaczem, jak i proutleniaczem w zależności od potrzeb organizmu. Ten mechanizm umożliwia jej pełnienie różnych funkcji w organizmie.
Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u osób dorosłych.
Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi około 1 mg/kg masy ciała u osób dorosłych, zaś u dzieci i niemowląt około 2 mg/kg, wzrasta ono również u kobiet ciężarnych i karmiących do 1,5 mg/kg masy ciała. Do podtrzymania funkcji układu odpornościowego lub zmniejszania czasu trwania choroby są stosowane większe dawki. Szkorbut jest stanem niedoboru klinicznego witaminy C, jednak istnieją również inne stany związane z nadmiernym utlenianiem, które obniżają poziom witaminy C w surowicy – ciąża, laktacja, gorączka, infekcja wirusowa, stres, alkoholizm, palenie papierosów, cukrzyca typu C, stany po operacjach oraz u osób aktywnych fizycznie.
Ze względu na szereg właściwości antyoksydacyjnych witamina C znalazła zastosowanie:
- w profilaktyce miażdżycy – hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL przez wolne rodniki i zmniejsza powstawanie ognisk miażdżycowych,
- u osób aktywnych fizycznie i sportowców – zmniejsza poziom kortyzolu, który utrudnia budowę masy mięśniowej,
- po zabiegach operacyjnych czy złamaniach kości – wspomaga tworzenie kostniny oraz przyspiesza proces gojenia się ran,
- w przebiegu zakażenia Helicobacter pylori – hamuje rozwój bakterii,
- w przebiegu chorób nowotworowych – poprawia jakość życia po chemio- i radioterapii, redukuje wiele przykrych objawów związanych ze zmęczeniem, nudnościami, wymiotami, bólem czy zaparciami,
- wspomaga odporność organizmu i obniża ryzyko zachorowania na grypę,
- stymuluje produkcję prokolagenu i kolagenu, dzięki czemu poprawia strukturę i napięcie skóry, co pozwala zachować młodość na dłużej,
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym spowodowanym stresem, używkami, niewłaściwą dietą, zanieczyszczeniem środowiska, nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne.
ASCOLIP to wysokowydajna, liposomalna witamina C w opatentowanej technologii LIPOSHELL®. Zastosowanie tej technologii sprawia, że witamina C bardzo łatwo przenika do komórek organizmu. Liposomy, w których jest ona zamknięta, wykazują podobieństwo do błon komórkowych, dzięki czemu są nietoksyczne i biozgodne oraz bardzo łatwo przyswajalne.
Dlaczego ta metoda zamknięcia w liposomie jest lepsza od witaminy C w tradycyjnej formie? Technologia liposomalna LIPOSHELL® zamyka witaminę C wewnątrz podwójnej warstwy fosfolipidów, dzięki czemu zapewnia jej długotrwałą ochronę i stabilność. Zabezpiecza ją przed czynnikami degradacyjnymi (np. sokiem żołądkowym, tlenem, wilgocią, wysoką temperaturą) oraz umożliwia jej łatwe przenikanie do komórek, utrzymując w nich stały, wysoki poziom.
Preparat ASOLIP może być stosowany w trakcie procesu odchudzania, w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, jako „koło ratunkowe” podczas obniżenia odporności organizmu – szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, w walce z nadmiernym stresem oksydacyjnym oraz jako witamina piękności i młodości.
Ponadto może on być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci – należy przyjmować 1 saszetkę, raz dziennie. Nie zawiera on substancji modyfikowanych g...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!