Dołącz do czytelników
Brak wyników

Medycyna wschodu

18 maja 2018

NR 3 (Październik 2017)

Zdrowie zaczyna się od ust

0 2284

W ostatnim czasie pojawiło się bardzo dużo książek i artykułów o tym, że „zdrowie zaczyna się od jelit”. Wiąże się to z częściowym odkryciem znaczenia jelitowej flory bakteryjnej. Częściowym, ponieważ większości działania poszczególnych bakterii nie znamy, nie mówiąc już o ich kolektywnym działaniu czy interakcjach pomiędzy sobą. Czy to jednak logiczne, że myślimy o działaniu naszego układu pokarmowego, zaczynając od jego końca?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie funkcje przypisuje się jamie ustnej wg TMC?
  • Jakie są wartości zdrowotne śliny?
  • Jakie ćwiczenia qigong wspomagają produkcję śliny?

Tradycyjna medycyna chińska (TMC) ceni wartości zdrowotne śliny od wielu tysięcy lat. Najnowsze badania zachodniej nauki potwierdzają jej korzystne właściwości, choć opisują je w innych terminach. Warto przyjrzeć się tej ciekawej substancji, z którą mamy kontakt na co dzień, ale nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważna jest ona dla naszego zdrowia. Ślina występuje na początku układu pokarmowego, ale jej oddziaływanie ma wpływ nie tylko na ten odcinek, lecz również na cały układ. Poniżej przybliżam wiedzę o ślinie, znaną zarówno zachodniej nauce (choć badania są tu nadal w trakcie), jak i medycynie chińskiej.

POLECAMY

Funkcje języka i zębów

Należałoby zacząć od funkcji, jakie spełnia język. Otóż przede wszystkim pomaga on w mechanicznej obróbce jedzenia w jamie ustnej, a ponadto dzięki umieszczonym na nim kubkom smakowym jest zmysłem smaku. Oczywiście, służy też do artykulacji mowy.
Zgoła inne funkcje spełniają zęby, które służą głównie do odgryzania oraz rozdrabniania pożywienia. Jednak pomagają też w wyrażaniu emocji i w artykulacji różnych dźwięków.

Ogólne informacje o ślinie

Ślina jest wytwarzana w śliniankach. Ta pochodząca ze ślinianek przyusznych i językowych (ok. 26% objętości całkowitej), produkowana przez komórki surowicze, jest dość wodnista, lekka i przejrzysta. Wydzielina pochodząca ze ślinianek podniebiennych i nasady języka (69%) jest gęsta, śluzowa, lepka. Natomiast pozostałe ślinianki, tj. podżuchwowe, podjęzykowe, wargowe i policzkowe, wydzielają ślinę surowiczo-śluzową (5%).

Ślina stanowi płynne środowisko jamy ustnej, w skład którego wchodzi, poza wodą (99%), szereg związków nieorganicznych i organicznych. Do nieorganicznych składników śliny należą kationy (sodu, potasu, wapnia, magnezu i inne) oraz aniony (fluorkowe, chlorkowe, fosforanowe, węglanowe i inne). 
Składniki organiczne śliny to z kolei białka, immunoglobuliny, albuminy, glikoproteiny, enzymy, niebiałkowe substancje azotowe – mocznik, kwas moczowy, aminokwasy, kreatynina, lipidy – wolne kwasy tłuszczowe, cholesterol, lecytyna, fosfolipidy oraz hormony – steroidy. Część składników śliny po...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy