POLECAMY
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie produkty należy uwzględnić podczas diety ketogenicznej?
- Jak przygotować organizm do wprowadzenia diety wysokotłuszczowej?
- Jaki jest mechanizm działania ciał ketonowych podczas choroby nowotworowej?
Istnieje wiele rozwiązań dietetycznych, które wspomagają leczenie onkologiczne: terapia Gersona, post Ewy Dąbrowskiej, kuracje sokami. Jedną z coraz popularniejszych opcji jest dieta ketogeniczna. Co jemy na diecie ketogenicznej? Dlaczego może być ona pomocna w leczeniu nowotworów? Jakie błędy możemy popełnić podczas stosowania diety? I czy ta dieta na pewno jest dla każdego?
Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, o znacznie ograniczonej ilości węglowodanów. Szacowane proporcje makroskładników to: około 80% tłuszcze, 15% białko i 5% węglowodany. Wbrew powszechnej opinii, wcale nie jest to, jak widać, dieta wysokobiałkowa – co jest szczególnie ważne przy chorobach nowotworowych. Oczywiście, kalorie czerpiemy przede wszystkim ze zdrowych tłuszczów. Dieta powinna być jak najmniej przetworzona, naturalna, oparta na produktach wysokiej jakości.
Co jemy na diecie ketogenicznej?
W diecie ketogenicznej stawia się na:
- zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, olej z awokado, awokado, produkty z kokosa, orzechy,
- jaja – najlepiej wiejskie,
- ryby – najlepiej tłuste: makrele, sardynki, dzikie łososie (inne ryby też są dozwolone),
- mięso – w rozsądnej ilości,
- warzywa – zwłaszcza zielone, kie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!