Kurkumina jest związkiem pochodzenia roślinnego, uzyskiwanym z kłączy azjatyckiej byliny, ostryżu długiego (Curcuma longa, Zingiberaceae), powszechnie stosowanym jako przyprawa w kuchni orientalnej oraz w przemyśle spożywczym i tekstylnym jako barwnik1. Ostryż długi należy do rodziny imbirowatych i na szeroką skalę uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej2.
Cząsteczka kurkuminy została po raz pierwszy wyizolowana z kurkumy w 1815 r., natomiast w 1910 r. polscy chemicy ustalili jej strukturę przestrzenną4. Jest ona barwnikiem polifenolowym o nazwie systematycznej (1E,6E)-1,7-bis (4-hydroksy-3-metoksyfenyl)-1,6-hepadien-3,5-dion5.
POLECAMY
Zalety kurkuminy
Kurkumina wykazuje szereg działań prozdrowotnych:
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze6,
- antyoksydacyjne,
- przeciwnowotworowe7.

Obiecujące jest to, że – w przeciwieństwie do leków przeciwzapalnych – działanie kurkuminy jest nietoksyczne, a także bezpieczne przy długotrwałym przyjmowaniu3, 8.
Ostatnio przeprowadzone badania wykazują, że kurkumina charakteryzuje się efektem chemoprewencyjnym na skutek:
- stymulacji detoksykacji kancerogenu,
- hamowania aktywacji kancerogenu,
- stymulacji supresji prozapalnych kaskad sygnałowych,
- zahamowania cyklu komórkowego,
- indukcji śmierci komórki nowotworowej,
- hamowania angiogenezy,
- zahamowania cyklu komórkowego,
- obniżenia zdolności do powstania przerzutów nowotworu6.
Związek ten charakteryzuje się bardzo różnorodną aktywnością biologiczną. Może wpływać na wiele biocząsteczek, w tym na białk...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!