Dołącz do czytelników
Brak wyników

Kontrowersje w naturoterapii

19 grudnia 2017

NR 1 (Czerwiec 2017)

Lewatywa – naturalna metoda oczyszczania organizmu

0 127

Wymioty i biegunka to naturalna reakcja organizmu w sytuacji, gdy jest potrzebne jego oczyszczenie. Zatrucie alkoholem obciążającym wątrobę, wymioty podczas migrenowych bóli głowy czy mdłości po przejedzeniu słodyczami są dostateczną informacją płynącą ze strony organizmu, że ma „nadmiar” czegoś, czego próbuje się pozbyć. Oczywiście, pod względem medycznym na stan, w którym człowiek reaguje takimi objawami, patrzymy jak na patologię. A jednak wiemy, że zarówno wymioty, jak i biegunka bywają zbawienne dla zdrowia człowieka.
 

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie zalety płyną ze stosowania lewatyw?
  • Jakich produktów należy unikać podczas lewatyw?
  • Czy możliwe jest samodzielne wykonanie lewatywy?

Jeśli spróbujemy zjeść coś trującego lub zbyt obciążającego nasz przewód pokarmowy, a tym samym cały organizm, w sposób naturalny chce się tego balastu pozbyć. Warto w podobny sposób spojrzeć na wymioty i biegunki przy infekcjach wirusowych czy bakteryjnych – taka reakcja też wskazuje, że organizm próbuje się pozbyć silnego patogenu – czynnika chorobotwórczego.

Oczywiście gorzej, jeśli tego typu objawy trwają zbyt długo i stają się obrazem lub praprzyczyną poważnego wyczerpania organizmu, będąc powodem wyczerpywania cennych płynów i prowadząc do powikłania – choroby.

Warto zauważyć, że człowiek często wywołuje wymioty wtedy, kiedy czuje się bardzo obciążony. Gdy rozważymy patologię wynikającą z bulimii i sposób reagowania osób, które na nią chorują, to dowiemy się, że wynika to często z poczucia, które nazwiemy nadmiarem w organizmie. Zatem idąc tym tropem, każdy nadmiar, który powstanie w organizmie i zostanie przez człowieka intuicyjnie rozpoznany, będzie prowadził do chęci pozbycia się go poprzez wywołanie wymiotów.

Oczyszczenie jelita grubego

Oczyszczanie przewodu pokarmowego przez lewatywy jest powszechnie uznanym zabiegiem, który przez tysiąclecia uważany był za źródło zdrowia i stosowany jako jedno z pierwszych remediów w różnych problemach zdrowotnych.

Obecnie w medycynie zachodniej zabieg ten jest dość rzadko przeprowadzany i stosowany jedynie w momencie konieczności, np. przygotowania do porodu czy niektórych badań. Tymczasem osoby, które oczyszczały cały przewód pokarmowy, by przygotować się chociażby do kolonoskopii, opowiadają o świetnym samopoczuciu, które następowało po opróżnieniu jelit. Przewód pokarmowy bowiem jest narządem pustym.

Jest też narządem warsztatowym, który stale pracuje, by przesuwać treści pokarmowe. W efekcie organizm poprzez przewód pokarmowy wykorzystuje korzystne i potrzebne składniki do budowy i regeneracji tkanek, a tych niepotrzebnych pragnie się pozbyć.

Jednak zaburzony mechanizm perystaltyki jelit, zaburzona flora jelitowa czy nieprawidłowa praca enzymów trawiennych może doprowadzić do przepełnienia zarówno jelita cienkiego, jak i okrężnicy.

Właśnie wtedy może się okazać, że lewatywa jest zbawiennym zabiegiem dla każdego człowieka.

Historia lewatywy

„Kąpiel wodna” dolnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli jelita grubego, została po raz pierwszy wspomniana w 1500 r. p.n.e. W starożytności uważano, że dzięki płukaniu jelita z „bramy śmierci” może powstać „brama życia”. Zatem zastosowanie tej metody może okazać się zbawienne dla zdrowia. Leczono nią zaparcia w starożytnym Egipcie, Chinach i Indiach. Jej zwolennikiem był Hipokrates – ojciec współczesnej medycyny, ordynujący pacjentom wlewki z wody, roztworów soli i oleju. W medycynie ajurwedyjskiej wprowadzenie oleju sezamowego do dolnego odcinka przewodu pokarmowego przy pomocy lewatywy towarzyszy podstawowemu zabiegowi oczyszczającemu – Abhyandze. Podaje się wtedy do jelita około 100 ml ciepłego olejku sezamowego. W tym samym czasie przeprowadza się pewne elementy masażu brzucha i zachęca do utrzymania oleju w okrężnicy. Działanie tego zabiegu jest niezwykle nawilżające i regenerujące dla jelita.

Lewatywy a odżywianie

Ponieważ lewatywa stanowi ważny czynnik poruszający pracę jelita grubego warto, by była ona stosowana w połączeniu ze stabilizacją odżywiania. Dlatego też trzeba całkowicie wykluczyć z diety produkty wysoko przetworzone. Do najczęściej obciążających należą
przede wszystkim:

  • oczyszczona mąka pszenna i jej przetwory,
  • tłuszcze, przede wszystkim zwierzęce i utwardzane tłuszcze roślinne, czyli margaryny,
  • produkty wysokobiałkowe z wysoką zawartością tłuszczu: sery, jaja i przetwory mleczne oraz mięso i ryby,
  • dania smażone oraz cukier i jego przetwory, w tym wszelkie ciastka, torty i inne słodycze.

Produkty czasowo wyłącza się z diety po to, aby nie obciążać organizmu nowymi truciznami i dodatkowym trawieniem nowego, ciężkostrawnego pożywienia. Warto wprowadzić zasady racjonalnego, mądrego i naturalnego odżywiania, które stanowi również nieocenione lekarstwo, prowadzące do pozbywania się chorób cywilizacyjnych. Dodatkową bardzo ważną zas...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy