Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze ma pyłek?
- Na czym polega lecznicze działanie pyłku?
- Jak suplementować obnóże pyłkowe?
POLECAMY
Apiterapia to dziedzina zajmująca się wykorzystaniem produktów pszczelich jako źródeł substancji wspomagających profilaktykę, leczenie i okres rekonwalescencji. Do produktów pszczelich zalicza się: miód, pyłek pszczeli, propolis, mleczko pszczele, pierzgę, wosk i jad pszczeli. Mogą być one spożywane lub stosowane miejscowo. Aktywność biologiczna tych produktów jest wielokierunkowa – mogą wywoływać efekt: antybakteryjny, cytostatyczny, regulujący metabolizm, regeneracyjny, detoksykacyjny, znieczulający, immunosupresyjny i hormonopodobny. Zdecydowanie
łagodzą przebieg niektórych chorób i infekcji.
Pyłek – pokarm pszczół
Uwagę naukowców i korporacji farmaceutycznych coraz częściej przykuwa pyłek pszczeli, zwany też kwiatowym. Jest on naturalnym pokarmem białkowym wszystkich pszczół z rodziny Apidae. Jest też głównym składnikiem pokarmu larw pszczelich, które potrzebują aminokwasów do dalszego rozwoju. Pyłek kwiatowy to przede wszystkim męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Aby dana roślina wydała owoc lub nasiona, konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, gdzie następuje zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć prawdopodobieństwo zapylenia właściwego, rośliny produkują pyłek w dużych ilościach. Pszczoły miodne zapylają aż 84% roślin uprawnych w samej Europie. Niewiele osób ma świadomość, że praca pszczół przynosi światowej gospodarce aż 190 mld dolarów USD dochodów. Pszczoły odpowiedzialne są za zapylenie 1/3 roślin produkujących żywność i pasze dla zwierząt na całym świecie. Należą do nich: rośliny strączkowe (np. fasola), rośliny pastewne (np. lucerna i koniczyna), sady owocowe (np. wiśnie, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie i truskawki), krzewy owocowe (np. jagody, maliny, agrest i porzeczki), rośliny oleisto-uprawne (np. len, bawełna, mak, rzepak, słonecznik, gorczyca, seradela), 4000 odmian warzyw (np. ogórek, cebula i czosnek), zioła (np. tymianek, szałwia) czy orzechy (np. migdały).
Obnóże pyłkowe
Pszczoły zbieraczki przynoszą pyłek w postaci zbitej masy ziaren, zwanej obnóżem pyłkowym lub pyłkiem pszczelim. Ich rozmiary mieszczą się w zakresie od 0,0006 mm (np. z kwiatu niezapominajki)...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!