Suplementacja witaminy D3 w okresie ciąży i laktacji

Dietoterapia Otwarty dostęp

Witamina D3 to jedna z najważniejszych, o ile nie najważniejsza dla naszego zdrowia witamina – zwłaszcza w okresie ciąży i karmienia piersią. Kobieta, która w trakcie ciąży i laktacji będzie mieć właściwy poziom tej witaminy, zapewni lepszy rozwój swojemu dziecku, a także zabezpieczy się przed niebezpiecznymi skutkami jej niedoborów.

 

POLECAMY

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak badać poziom witaminy D3 w organiźmie?
  • Jaka żywność jest bogata w witaminę D3?
  • Jak przeprowadzać bezpieczną suplementację witaminą?

 

Witamina D jest potrzebna do niemal każdej reakcji w naszym organizmie. Wspiera układ odpornościowy, hormonalny i nerwowy, budowę kośćca i wiele innych ważnych funkcji rozmaitych układów w naszym ciele. Każdego dnia ukazują się nowe badania na jej temat, które potwierdzają jej znaczenie dla prawidłowego rozwoju człowieka oraz utrzymania zdrowia.  

Konsekwencje niedoboru

Niedobory tej witaminy mogą być szczególnie niebezpieczne dla kobiety w ciąży i karmiącej piersią. Finalnie będą bowiem wpływały negatywnie na zdrowie zarówno matki, jak i rozwijającego się dziecka, doprowadzając do większego prawdopodobieństwa powstawania wad rozwojowych, uszczerbków w rozwoju kości czy osłabienia układu odpornościowego bądź nerwowego. Niedobór tej witaminy zwiększa też między innymi ryzyko stanu przedrzucawkowego, zakażeń w trakcie ciąży, cukrzycy ciężarnych, a nawet wystąpienia osteoporozy powiązanej z laktacją. Zatem jeśli chcemy uniknąć osłabienia zębów, braku energii, osłabienia i ciągłych przeziębień w tym okresie, to optymalne stężenie witaminy D3 będzie konieczne.

Kobiety ciężarne, karmiące oraz planujące ciążę powinny znać swój poziom witaminy D3 we krwi i dołożyć wszelkich starań, aby był on optymalny. Dzięki temu nie tylko przejdą w lepszej kondycji przez czas ciąży, połogu i karmienia oraz szybciej się zregenerują, ale też zapewnią dobre warunki dla rozwoju maleństwa w swoim organizmie.

Badanie poziomu witaminy D3

Punktem wyjściowym powinno być zbadanie swojego poziomu witaminy D3 we krwi. Takie badanie jest coraz bardziej dostępne i coraz popularniejsze, a co za tym idzie – jego cena jest coraz niższa. Często można je zrobić w różnych pakietach diagnostycznych, a zdarza się też, że firmy produkujące witaminę D3 organizują akcje profilaktyczne, w których można zbadać jej stężenie we krwi za darmo. Zatem koszt badania – który standardowo wynosi około 50–60 zł – nie musi być przeszkodą, bowiem może udać się wykonać je za darmo lub w dużo niższej cenie. 

Określenie poziomu stężenia witaminy D3 we krwi jest ważnym punktem wejścia w suplementację. Najnowsze wytyczne jasno mówią nawet o podwojeniu dawki podstawowo zalecanej w suplementacji w zależności od wielkości niedoboru określonego badaniami z krwi. Dlatego każda kobieta planująca zajście w ciążę, ciężarna czy też karmiąca piersią powinna wykonać sobie to badanie.

Podstawowym badaniem jest określenie poziomu stężenia metabolitu (25-OH)D. Prawidłowy wynik witaminy D3 to około 50–60 ng/ml. Alarmujący jest stan poniżej 15 ng/ml, a niepokojącym i niedoborowym wynik poniżej 30 ng/ml. Z doświadczenia w pracy z pacjentkami wiem, że zazwyczaj ich wynik mieści się w przedziale 10–20 ng/ml u kobiet, które nie suplementują tej witaminy. Uzupełnienie jej do stężenia optymalnego trwa najczęściej kilka miesięcy i czasami konieczne jest zastosowanie wyższych dawek, co w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących może być utrudnione, ponieważ nie każdy lekarz – pomimo oficjalnych zaleceń – zastosuje wyższe dawki suplementacji. Tak więc optymalne wysycenie organizmu witaminą D3 najlepiej osiągnąć przed planowaną ciążą. 

Żródło witaminy

Oczywiście, wspaniale byłoby móc dostarczać ją sobie wyłącznie z pożywienia i źródeł naturalnych. Niestety, i jedno, i drugie obecnie wydaje się być niewystarczające. Stężenie witaminy D3, czyli 25-hydroksycholekalcyferolu, we krwi jest sumą przyjmowania jej z pokarmem oraz syntezy skórnej. W skórze wytwarza się pod wpływem promieniowania słonecznego UV. 80–90% witaminy D3 w naszym organizmie pochodzi z produkcji słonecznej, a tylko 10–20% dostarczamy z pożywieniem. Aby nasz organizm sam zsyntetyzował witaminę D3, niezbędny jest jednak jeden warunek: słońce.

Ekspozycja prekursora 7-dehydrocholesterolu znajdującego się w podstawowej i ponadpodstawowej warstwie naszego naskórka na promieniowanie (UVB), o długości fali 290–...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI