Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zanieczyszczenie i oczyszczanie organizmu

19 grudnia 2017

NR 1 (Czerwiec 2017)

Zakwaszenie – mit czy powód do obaw

0 65

Czy kiedykolwiek słyszeliście o zakwaszeniu organizmu? Na wielu portalach internetowych czy w reklamach ostatnimi czasy prym wiodą informacje na temat diet i substancji odkwaszających organizm. W medycynie jednak termin „zakwaszenie” po prostu nie istnieje.
 

Z artykułu dowiesz się:

  • Czy z punktu widzenia medycyny można mówić o zakwaszeniu organizmu?
  • Które z produktów są kwasotwórcze?
  • Jak sprawdzić stan zakwaszenia żołądka?

Autorzy takich informacji twierdzą, że zakwaszenie organizmu jest skutkiem długotrwałego zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej, spowodowanym przez spożywanie nadmiernej ilości pokarmów „zakwaszających” (np. mięsa) przy niedostatecznym spożyciu pokarmów „odkwaszających” (np. zielonolistnych warzyw), które w konsekwencji prowadzi do zachwiania homeostazy organizmu. I mówią: „jeśli cierpisz na przewlekłe bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, zaparcia, kwaśne odbijanie, chorobę wrzodową żołądka, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – trzustki, pęcherzyka żółciowego czy dwunastnicy? Na pewno Twój organizm jest zakwaszony!”.

Tymczasem w medycynie termin „zakwaszenie” po prostu nie istnieje. Wartość pH organizmu jest ściśle regulowana przez wiele mechanizmów, ponieważ zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej skończyć się może śmiercią, często poprzedzoną śpiączką metaboliczną.

W wyjątkowych przypadkach do chwilowego zakwaszenia może dojść po bardzo intensywnym wysiłku fizycznym – pod jego koniec metabolity kwasu mlekowego dostają się do krwioobiegu, powodując drobne zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, objawiające się zaburzeniami funkcji mięśni, bólem czy niezdolnością do wykonywania dalszego ruchu, które ustają po kilku minutach.

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej

Jednakże zakwaszenie organizmu jest niemożliwe, ponieważ istnieją trzy zasadnicze mechanizmy umożliwiające organizmowi zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej:

  • system buforów krwi,
  • usuwanie dwutlenku węgla przez płuca wraz z wydychanym powietrzem,
  • usuwanie kwasów wraz z moczem.

Wpływ żywności na pH krwi

Krew i wszystkie płyny pozakomórkowe mają własne pH (mieści się ono w granicach 7,3–7,45). U osób zdrowych – pomimo spożywania produktów „zakwaszających” bądź „alkalizujących” – utrzymuje się ono w tym wąskim zakresie. Podstawowym badaniem oceniającym stan równowagi kwasowo-zasadowej jest badanie gazometryczne.

Jeśli pH krwi obniży się poniżej 7,35, dochodzi do kwasicy metabolicznej – ostrej lub przewlekłej (wówczas stężenie wodorowęglanów spada poniżej 22 mmol/l, przy czym taki stan występuje również w ketozie, w niewydolności nerek czy zatruciu metanolem). Nieleczona kwasica w konsekwencji może doprowadzić do śmierci lub znacznie pogorszyć jakość życia, powodując: niedoczynność tarczycy, zanik mięśni, utratę kości, nietolerancję glukozy, a także oporność na działanie hormonu wzrostu, co może opóźnić wzrost u dzieci.

...
Prawidłowe wyniki badania gazometrycznego krwi tętniczej

Parametr 

Wartość

pH 

7,35–7,45

pCO2

35–45 mm Hg

pO2

70–90 mm Hg

HCO3

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy