Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zanieczyszczenie i oczyszczanie organizmu

19 grudnia 2017

NR 1 (Czerwiec 2017)

Zakwaszenie – mit czy powód do obaw

0 303

Czy kiedykolwiek słyszeliście o zakwaszeniu organizmu? Na wielu portalach internetowych czy w reklamach ostatnimi czasy prym wiodą informacje na temat diet i substancji odkwaszających organizm. W medycynie jednak termin „zakwaszenie” po prostu nie istnieje.
 

Z artykułu dowiesz się:

  • Czy z punktu widzenia medycyny można mówić o zakwaszeniu organizmu?
  • Które z produktów są kwasotwórcze?
  • Jak sprawdzić stan zakwaszenia żołądka?

Autorzy takich informacji twierdzą, że zakwaszenie organizmu jest skutkiem długotrwałego zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej, spowodowanym przez spożywanie nadmiernej ilości pokarmów „zakwaszających” (np. mięsa) przy niedostatecznym spożyciu pokarmów „odkwaszających” (np. zielonolistnych warzyw), które w konsekwencji prowadzi do zachwiania homeostazy organizmu. I mówią: „jeśli cierpisz na przewlekłe bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, zaparcia, kwaśne odbijanie, chorobę wrzodową żołądka, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – trzustki, pęcherzyka żółciowego czy dwunastnicy? Na pewno Twój organizm jest zakwaszony!”.

Tymczasem w medycynie termin „zakwaszenie” po prostu nie istnieje. Wartość pH organizmu jest ściśle regulowana przez wiele mechanizmów, ponieważ zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej skończyć się może śmiercią, często poprzedzoną śpiączką metaboliczną.

W wyjątkowych przypadkach do chwilowego zakwaszenia może dojść po bardzo intensywnym wysiłku fizycznym – pod jego koniec metabolity kwasu mlekowego dostają się do krwioobiegu, powodując drobne zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, objawiające się zaburzeniami funkcji mięśni, bólem czy niezdolnością do wykonywania dalszego ruchu, które ustają po kilku minutach.

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej

Jednakże zakwaszenie organizmu jest niemożliwe, ponieważ istnieją trzy zasadnicze mechanizmy umożliwiające organizmowi zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej:

  • system buforów krwi,
  • usuwanie dwutlenku węgla przez płuca wraz z wydychanym powietrzem,
  • usuwanie kwasów wraz z moczem.

Wpływ żywności na pH krwi

Krew i wszystkie płyny pozakomórkowe mają własne pH (mieści się ono w granicach 7,3–7,45). U osób zdrowych – pomimo spożywania produktów „zakwaszających” bądź „alkalizujących” – utrzymuje się ono w tym wąskim zakresie. Podstawowym badaniem oceniającym stan równowagi kwasowo-zasadowej jest badanie gazometryczne.

Jeśli pH krwi obniży się poniżej 7,35, dochodzi do kwasicy metabolicznej – ostrej lub przewlekłej (wówczas stężenie wodorowęglanów spada poniżej 22 mmol/l, przy czym taki stan występuje również w ketozie, w niewydolności nerek czy zatruciu metanolem). Nieleczona kwasica w konsekwencji może doprowadzić do śmierci lub znacznie pogorszyć jakość życia, powodując: niedoczynność tarczycy, zanik mięśni, utratę kości, nietolerancję glukozy, a także oporność na działanie hormonu wzrostu, co może opóźnić wzrost u dzieci.

Prawidłowe wyniki badania gazometrycznego krwi tętniczej

Parametr 

Wartość

pH 

7,35–7,45

pCO2

35–45 mm Hg

pO2

70–90 mm Hg

HCO3

22–26 mmol/l

BE

od -3 do +3 mmol/l

Saturacja HbO2

> 95%

Wpływ żywności na pH moczu

Nerki biorą udział w gospodarce jonów wodorowych, które błyskawicznie neutralizują kwasy powstające po spożyciu produktów m.in. białkowych. Dzięki temu w wydychanym powietrzu pojawia się dwutlenek węgla, a w moczu wodorowęglany, które powracają do krwi jako czynniki buforujące – łączą się z kwasami we krwi, aby je zneutralizować dla łatwiejszego wydalania.

U zdrowego człowieka pH moczu może wahać się w granicach 4,5–8,5, ponieważ nerki usuwają nadmiar zarówno kwasów, jak i zasad, w zależności od substancji, które spożywamy. Owszem, żywność, którą spożywamy, może mieć odczyn kwasowy bądź zasadowy, określany przez względną zawartość składników kwasotwórczych (fosforanu i siarki) oraz zasadotwórczych (wapnia, magnezu, potasu). Produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zboża można uznać za produkty kwasotwórcze, natomiast warzywa i owoce – zasadotwórcze. Osoba, która wypiła koktajl na bazie szpinaku czy jarmużu, na pewno po kilku godzinach będzie miała bardziej alkaliczne pH moczu niż osoba, która na śniadanie zjadła kiełbasę, choć jest to tylko chwilowe zachwianie pH, ponieważ mocz musi mieć odczyn kwaśny, który zabezpiecza układ moczowy przed infekcjami, chroniąc przed rozwijaniem się bakterii. Zmiana pH moczu po spożyciu pokarmów nie odzwierciedla pH krwi, natomiast jest dowodem na to, że nerki pracują odpowiednio i wydalają nadmiar kwasów z krwi.

Produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zboża można uznać za produkty kwasotwórcze, natomiast warzywa i owoce – zasadotwórcze.

Dieta alkaliczna a nowotwory

Kwasotwórcza dieta nie powoduje zmiany pH krwi ani nie przyczynia się do tworzenia nowotworów. Dieta alkaliczna również ich nie leczy – z tego samego powodu. Rak rozwija się bowiem także w środowisku zasadowym.

Dieta kwasotwórcza a osteopor

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy