Z artykułu dowiesz się:
- Czy z punktu widzenia medycyny można mówić o zakwaszeniu organizmu?
- Które z produktów są kwasotwórcze?
- Jak sprawdzić stan zakwaszenia żołądka?
Autorzy takich informacji twierdzą, że zakwaszenie organizmu jest skutkiem długotrwałego zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej, spowodowanym przez spożywanie nadmiernej ilości pokarmów „zakwaszających” (np. mięsa) przy niedostatecznym spożyciu pokarmów „odkwaszających” (np. zielonolistnych warzyw), które w konsekwencji prowadzi do zachwiania homeostazy organizmu. I mówią: „jeśli cierpisz na przewlekłe bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, zaparcia, kwaśne odbijanie, chorobę wrzodową żołądka, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – trzustki, pęcherzyka żółciowego czy dwunastnicy? Na pewno Twój organizm jest zakwaszony!”.
POLECAMY
Tymczasem w medycynie termin „zakwaszenie” po prostu nie istnieje. Wartość pH organizmu jest ściśle regulowana przez wiele mechanizmów, ponieważ zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej skończyć się może śmiercią, często poprzedzoną śpiączką metaboliczną.
W wyjątkowych przypadkach do chwilowego zakwaszenia może dojść p...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!