Dział: Nowe kierunki naturoterapii

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Czym jest biohacking?

Biohacking – coraz częściej pojawiające się pojęcie, któremu brakuje jednoznacznej definicji. Jest to zjawisko, które penetruje obszar medycyny m.in. neurobiologii i psychologii, badań naukowych oraz technologii, umożliwiając każdej osobie eksperymentowanie i adaptowanie swojego ciała oraz zdrowia w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów. Biohacking można zatem rozumieć jako świadome ingerowanie w procesy biochemiczne w celu osiągnięcia optymalnej wydolności fizycznej i umysłowej. Można to postrzegać jako swoiste dostosowywanie „systemu”, czyli ludzkiego organizmu i dostrajanie go w celu odkrywania jego potencjału.

Czytaj więcej

Naturalne metody wspomagania odporności na stres

„Żyję w przewlekłym stresie, jak mogę sobie pomóc?” – te słowa słyszę bardzo często podczas konsultacji. Niewątpliwie wiele osób żyje dziś w stresie przewlekłym. Pracujemy po 12–15 godzin na dobę, w weekendy nadrabiamy obowiązki domowe, bierzemy na swoje barki znacznie więcej, niż jesteśmy w stanie udźwignąć. Często skracamy przy tym czas na sen, jemy w biegu słabej jakości pożywienie, programujemy swój mózg – i co za tym idzie – biochemię swojego organizmu negatywnymi myślami, rozpamiętywaniem przeszłości i zamartwianiem się o przyszłość.

Czytaj więcej

Kości w ujęciu Totalnej Biologii ®/ Recall Healing ®

Kości są bardzo ważne – są tym, co zostaje z nas po śmierci, niemal wiecznym wspomnieniem, które po sobie zostawiamy. Zatem wszelkie zmiany lityczne (od greckiego słowa „lytikos” – „tracić”), czyli niszczenie kości, wyrażają znaczenie: „Nie chcę być zapamiętany/a”, natomiast przyrost tkanki kostnej: „Nie zapominajcie o mnie, chcę być zapamiętany/a, chcę być widoczny/a”.

Czytaj więcej

Wpływ kwasu masłowego na organizm człowieka

Kwas masłowy, inaczej kwas butanowy, to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Występuje m.in. w zjełczałym maśle czy też w serach, nadając im lekko gorzki posmak. Maślany to jego sole i estry. Jest używany do produkcji energii przez komórki nabłonka jelitowego. Z punktu widzenia fizjologicznego kwas masłowy oddziałuje na ścianę jelita, florę bakteryjną jelita oraz po wchłonięciu go do krwi na narządy i tkanki znajdujące się poza przewodem pokarmowym.

Czytaj więcej

Ekoterapia – w poszukiwaniu równowagi i uzdrowienia

Od wielu lat zadaję sobie jako psychoterapeutka to samo pytanie: czym jest zdrowie? Zdrowie to przecież nie tylko stan braku choroby, ale przede wszystkim to stan równowagi. Wiemy, że zdrowie jest skomplikowanym, wieloaspektowym stanem fizycznym, psychicznym i społecznym, który charakteryzuje się harmonijnym funkcjonowaniem organizmu. To stan, w którym ciało, umysł i społeczność są w optymalnym, zrównoważonym stanie i funkcjonują zgodnie z ich potencjałem.

Czytaj więcej