Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wydanie świąteczne

22 maja 2018

DODATEK NR (Grudzień 2017)

Świąteczne przyprawy ziołowe

0 30

Przyprawy mogą pełnić wiele funkcji. Poprawiają i podkreślają smak wielu różnych potraw. Poza tym są to często doskonałe środki rozgrzewające, poprawiające trawienie i optymalizujące pracę układu pokarmowego. Inną ciekawą ich funkcją jest redukowanie nieprzyjemnych następstw przejedzenia. Zatem jeśli chcemy na święta dużo zjeść, to nie szczędźmy również i przypraw, pochylmy się nad nimi i zobaczmy, co jeszcze można z nich zrobić.

Czubryca 

Jedną z ciekawszych przypraw, które warto mieć w kuchni, jest czubryca, czyli cząber górski (Satureja montana). Poprawia smak fasoli i mięs. Świetnie nadaje się do jajecznicy, kanapek, zup, sałatek czy serów. Posiada wspaniały smak o ostrej nucie, ale nie tylko jego walory smakowe są ważne. Czubryca ma bogaty skład olejku eterycznego oraz flawonoidy i wiele fenolokwasów. Napary z cząbru górskiego działają wykrztuśnie, mukokinetycznie, odkażająco, antyseptycznie, chronią wątrobę, redukują skutki przejedzenia i zapalenia układu moczowego. Poza tym jest to dobry środek przy zaflegmieniu, przeziębieniu, gorączce czy stanach zapalnych żołądka i jelit. Wyciągi z cząbru górskiego hamują rozwój Candidy, a także paciorkowców, gronkowców i pałeczek okrężnicy.

Tymianek właściwy 

Niezbędną w większości kuchni przyprawą jest tymianek właściwy (Thymus vulgaris). Obecnie roślina jest powszechnie uprawiana w Europie, m.in. w Polsce. Ma bogaty skład olejków eterycznych, kwasy fenolowe, garbniki, flawonoidy i triterpeny. Tymianek był znany już od starożytności. W Egipcie dodawano go do kadzideł i używano przy procesie balsamowania zwłok. W Grecji i Rzymie tymianek stosowano jako roślinę obrzędową, nadając mu symbol sił witalnych i odwagi. W średniowieczu był amuletem rycerskim. W naszym kraju w stanie dzikim rośnie macierzanka piaskowa, która uważana jest za odpowiednik tymianku pod względem właściwości leczniczych. Obok właściwości smakowych posiada również cenne właściwości lecznicze. Jest typowym środkiem wykrztuśnym, napotnym, przeciwbakteryjnym, wpływa ochronnie na miąższ wątroby, osłania górne drogi oddechowe. Jest pomocny przy kaszlu, chrypce, zaflegmieniu, chorobach bakteryjnych i schorzeniach układu moczowego.

Napar tymiankowy 

To 1 łyżka rozdrobnionego ziela na szklankę wrzątku, parzona pod przykryciem około 15–20 minut.Bezpieczną dawką jest przyjmowanie małych porcji: 1–2 szklanki naparu w ciągu dnia jako lek przy przeziębieniu, wykrztuśny, rozkurczowy, napotny, antyhepatotoksyczny, uspokajający, wzmacniający i regulujący trawienie.

Mocny napar regeneruje błony śluzowe i pobudza krążenie krwi w układzie pokarmowym. Tymianek działa przeciwzapalnie oraz hamuje rozwój bakterii, drożdżaków i grzybów chorobotwórczych, m.in.: Helicobacter pylori, Mycobacterium tuberculosis, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae, Diplococcus pneumoniae, Candida albicans. Badania kliniczne wykazały wysoką skuteczność ziela tymianku w dolegliwościach układu oddechowego, a także w zmniejszaniu dolegliwości bólowych związanych z miesiączkowan...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy