Przyprawy mogą pełnić wiele funkcji. Poprawiają i podkreślają smak wielu różnych potraw. Poza tym są to często doskonałe środki rozgrzewające, poprawiające trawienie i optymalizujące pracę układu pokarmowego. Inną ciekawą ich funkcją jest redukowanie nieprzyjemnych następstw przejedzenia. Zatem jeśli chcemy na święta dużo zjeść, to nie szczędźmy również i przypraw, pochylmy się nad nimi i zobaczmy, co jeszcze można z nich zrobić.
POLECAMY
Czubryca
Jedną z ciekawszych przypraw, które warto mieć w kuchni, jest czubryca, czyli cząber górski (Satureja montana). Poprawia smak fasoli i mięs. Świetnie nadaje się do jajecznicy, kanapek, zup, sałatek czy serów. Posiada wspaniały smak o ostrej nucie, ale nie tylko jego walory smakowe są ważne. Czubryca ma bogaty skład olejku eterycznego oraz flawonoidy i wiele fenolokwasów. Napary z cząbru górskiego działają wykrztuśnie, mukokinetycznie, odkażająco, antyseptycznie, chronią wątrobę, redukują skutki przejedzenia i zapalenia układu moczowego. Poza tym jest to dobry środek przy zaflegmieniu, przeziębieniu, gorączce czy stanach zapalnych żołądka i jelit. Wyciągi z cząbru górskiego hamują rozwój Candidy, a także paciorkowców, gronkowców i pa...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!