Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wydanie świąteczne

22 maja 2018

DODATEK NR (Grudzień 2017)

Zioła na przeziębienie

0 447

Jest bardzo wiele ziół, które pomagają i są skuteczne w spadku odporności, przeziębieniu i infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych. Warto kilka z nich mieć w domowej apteczce. 

Wrotycz pospolity 

Jednym ze skuteczniejszych surowców zielarskich w walce z przeziębieniem jest ziele wrotyczu pospolitego (Tanacetum vulgare). Różne źródła na wyrost sklasyfikowały go jako roślinę toksyczną, ponieważ zawiera w składzie tujon, natomiast nie podają już, że tujon nie przechodzi do naparów lub odwarów. Zatem wyciągi wodne z ziela wrotyczu są bezpieczne i warto ich używać. Wrotycz posiada bardzo bogaty skład chemiczny, m.in. gorzkie laktony seskwiterpenowe, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki oraz bogaty w różne związki olejek eteryczny. Wyciągi wodne z wrotyczu są skutecznym środkiem podnoszącym odporność (aktywność immunostymulująca), działają silnie napotnie i przeciwgorączkowo. Cenne są jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, wykrztuśne, przeciwwirusowe i antyalergiczne (hamuje wysięki i histaminę). Napary z wrotyczu skracają czas trwania chorób zakaźnych (aktywność fitoncydów, laktonów i terpenów), a takie choroby, jak: grypa, przeziębienia, zakażenia bakteryjne i wirusowe układu oddechowego, mogą znacznie krócej bytować w naszym organizmie. Moje obserwacje wykazały, że sam wrotycz jest w stanie skrócić czas trwania choroby zakaźnej do 3–4 dni. 

Napar wrotyczowy

3 łyżki stołowe świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela (ewentualnie koszyczków kwiatowych) należy zalać dwiema szklankami wrzącej wody i zostawić na około 30 minut pod przykryciem. Pić 2–4 razy dziennie po szklance.

Co ciekawe, taki napar ma również właściwości uspokajające, przeciwnerwicowe, antydepresyjne, rozkurczowe i regulujące przemianę materii. Wrotycz można z łatwością pozyskać, np. na łąkach. Ziele schnie łatwo, wieszane w wiązkach do góry nogami lub wysuszone w temperaturze do 40oC, np. przed otwartym piekarnikiem.

Złocień maruna 

Dobry synergizm z opisanym wyżej wrotyczem wykazuje ziele złocienia maruny, zwanego również wrotyczem maruną (Tanacetum parthenium). Ludzie chętnie sadzą go w ogródkach, jest łatwy w uprawie, a najbardziej wartościowa jest właśnie świeża roślina. Zwana jest od dawna „średniowieczną aspiryną”, ponieważ jeden ze związków w niej odkrytych (partenolid) wykazał klinicznie zdolności do hamowania migren i innych bólów głowy. Złocień maruna charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych laktonów seskwiterpenowych, wśród nich prym wiedzie partenolid (85% laktonów), oraz bogatym składem olejków eterycznych o działaniu grzybobójczym i antybakteryjnym. Oprócz hamowania migren, maruna działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo w drogach oddechowych. Przy przeziębieniu i spadku odporności dobrze sprawdza się zarówno napar, jak i nalewka z ziela. Połączenie obu odmian wrotycza (pospolitego i maruny) stanowi silną broń przeciwko różnym patogenom i grypie. 

Napar z maruny

Sporządzamy, zalewając 1–2 łyżki ziela szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Przyjmujemy do wewnątrz 1–2 szklanki dziennie przy przeziębieniu, grypie, bólach głowy, pasożytach wewnętrznych, infekcjach bakteryjnych gardła i jamy ustnej (płukanki). 

Zewnętrznie naparem można okładać zmiany skórne, zainfekowane i dziwnie gojące się rany, wypryski, czyraki, a w postaci nasiadówek stosować przy świądzie odbytu, białych upławach i infekcjach narządów płciowych. Ponadto napar będzie działał napotnie i pobudzi miesiączkowanie. 
Zewnętrznie nalewka nadaje się do smarowania obrzęków, stłuczeń, przy bólach reumatycznych, do wcierania w infekcjach bakteryjnych skóry i zmianach skórnych różnego pochodzenia. Po rozcieńczeniu z wodą (1:1) można ją stosować do nacierania skóry jako środek odstraszający owady: komary, pajęczaki (w tym kleszcze). Maruny nie powinny stosować osoby ze skłonnością do alergii, ale tę niedogodność można zredukować, łącząc surowiec z wrotyczem pospolitym, rumiankiem bezpromieniowym lub korzeniem pokrzywy.

Nalewka z maruny

Sporządzamy w stosunku 1:1 lub 1:3, zalewając rozdrobniony surowiec gorącym (świeże ziele – intractum) lub zimnym (suche ziele – tinctura) alkoholem 50–60%. Wytrawiamy minimum 7–14 dni. Przyjmujemy 20–40 ml 2–3 razy dziennie w przeziębieniu, grypie, gorączce, pasożytach wewnętrznych (owsiki, glisty), migrenowych bólach głowy, nieżytach przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. 

Nawłoć 

Innym prostym do pozyskania surowcem roślinnym w walce z przeziębieniem jest ziele nawłoci (Solidago). Różne gatunki nawłoci rosną pospolicie w całym kraju. Ziele zbiera się w początku lub w czasie kwitnienia, rozkłada cienką warstwą lub wiesza na sznurkach i suszy w temp. do 40oC (dość łatwo schnie). Nawłocie zawierają saponiny (około 2–2,5%), glikozydy flawonoidowe (około 0,5%), garbniki (5–10%), kwasy organiczne, karotenoidy, olejek eteryczny (0,5–0,7%) i alkaloidy. Wyciąg wodny z nawłoci jest dobrym środkiem odtruwającym, napotnym, przeciwgorączkowym i obniżającym ciśnienie krwi. Reguluje przemianę materii i wypróżnienia. Przez to, że działa silnie moczopędnie, zmniejsza obrzęki oraz uszczelnia naczynia krwionośne. 

Napar z nawłoci

Sporządzamy, zalewając 2 łyżki ziela 1 szklanką wrzącej wody. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Pijemy po szklance 3–4 razy dziennie. 

Dobrze sprawdza się przy spadkach odporności i przeziębieniu oraz różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego oraz obrzękach na tle zaburzeń krążenia.

Przetacznik 

Cennym ziołem przeciwprzeziębieniowym jest ziele przetacznika (Veronica). Różne gatunki przetacznika rosnące pospolicie w Polsce dostarczają surowca o podobnych właściwościach. Były to rośliny używane dość często w medycynie ludowej, dziś już nieco zapomniane. Ziele zbieramy w czasie kwitnienia i przetwarzamy na świeżo lub suszymy w temp. 20–40oC. Musi być suszony w ciemności i trzymany w ciemnych słojach i ciemnych miejscach. 

Napar przetacznikowy

Sporządza się z 2–3 łyżek rozdrobnionego ziela zalanego szklanką wrzątku, trzymanego 20 minut pod przykryciem. Nie da się go przedawkować i można stosować, pijąc po szklance nawet kilka razy dziennie. 

To świetny środek do leczenia reumatyzmu i nieżytów dróg oddechowych. Napar ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i łagodzi kaszel. Dodatkowo czyści krew i dobrze radzi sobie z różnymi zaburzeniami trawiennymi. Zewnętrznie mocny napar świetnie nadaje się do okładów i kompresów na worki pod oczami czy skórę ze skłonnością do wyprysków i zmian trądzikowych. Okłady odprężają oczy i mogą leczyć zapalenie spojówek i powiek. 

Dziki bez czarny 

Znaną już od czasów starożytnych, cenną rośliną leczn...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy