Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wydanie świąteczne

22 maja 2018

DODATEK NR (Grudzień 2017)

Zioła na przemęczenie i podniesienie energii

0 129

Surowce roślinne można wykorzystywać również w walce z osłabionym nastrojem, wyczerpaniem, brakiem energii i zmęczeniem. Współczesny tryb życia raczej nie sprzyja spokojnej egzystencji, toteż zioła o wspomnianych właściwościach są niezwykle cenne

Przede wszystkim warto odstawić kawę i zastąpić ją jakąś zdrowszą alternatywą. Jednym z prostszych zabiegów jest przerzucenie się na zieloną herbatę, która oprócz teiny (czyli kofeiny) o pobudzających właściwościach, zawiera szereg innych substancji, które balansują działanie kofeinowe i wpływają korzystnie na funkcje kognitywne. Oprócz teiny (2,2%), liście zielonej herbaty zawierają również teobrominę, teofilinę i L-teaninę. Jednak nie wolno używać jej do popijania leków (m.in. antybiotyków, preparatów enzymatycznych) czy suplementów (cynk, żelazo, wapń, witamina B12, kwas foliowy). Zielona herbata strąca również alkaloidy i utrudnia ich wchłanianie, dlatego nie łączymy jej z roślinami i ekstraktami roślinnymi zawierającymi tego typu substancje. Zatem zielona herbata daje dobre i zdrowsze pobudzenie niż kawa, ale nie jest bez wad.

Piżmaczek wiosenny 

Dobrym ziołem pobudzającym jest natomiast ziele piżmaczka wiosennego (Adoxa moschatellina). Zawiera alkaloidy indolowe (adoksyna, moschatelina), które nie kumulują się w organizmie i łatwo są z niego wydalane. Substancje piżmaczka pobudzają ośrodki podkorowe w mózgu, działają antystresowo, relaksująco, przeciwdepresyjnie, a także poprawiają procesy zapamiętywania i przyswajania informacji. Dodatkowo piżmaczek zmniejsza dolegliwości bólowe (m.in. związane z bolesnym miesiączkowaniem czy reumatyzmem) oraz chroni wątrobę przez regulację hepatocytów. Daje miłe pobudzenie i może być doskonałym zamiennikiem dla kawy i herbaty. 

Napar z ziela piżmaczka 

Sporządzamy przez zalanie 2 łyżek rozdrobnionego surowca szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, następnie przecedzamy i pijemy 1–2 szklanki naparu dziennie. 

Piżmaczek działa również rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz pobudza wydzielanie żółci. 

Jeszcze skuteczniejszy w działaniu jest macerat ze świeżego ziela i kłącza piżmaczka (1 część surowca zalewamy 3 częściami chłodnej wody i moczymy 8 godzin – preparat możemy zamrozić i trzymać w lodówce). Przy reumatyzmie stosujemy zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jest to roślinka drobna, niepozorna, ale występuje dość pospolicie na terenie całego kraju. Kwitnie krótko w okresie wiosennym, dlatego łatwo przegapić ten niezwykle cenny surowiec.

Pokrzywa 

Skoro mówimy o wiośnie, trzeba wspomnieć o jednym z najskuteczniejszych ludowych sposobów na pobudzenie energii w ciele. Dawniej wierzono, że przez okres zimowy w organizmie człowieka zbiera się dużo tzw. „czarnej żółci”, którą należy usunąć, kiedy przychodzi pora wiosenna i wszystkie soki w przyrodzie brną ku górze. Surowcem roślinnym, który ma pomóc usunąć z ciała taki zastój szkodliwych substancji, jest ziele młodej pokrzywy. Ziele młodej pokrzywy przygotowane na świeżo i zimno (macerat) jest silnym depurativum (środek czyszczący krew), poprawia krążenie żylne i kończynowe, obniża poziom cukru we krwi, dostarcza mikroelementów (żelazo, magnez w najbardziej przyswajalnej formie w przyrodzie, krzem) i wielu innych dobrych substancji. Ekstrakcja na zimno pozwala wydobyć z rośliny również witaminę K oraz antynowotworowe lektyny. Maceratem leczy się niedokrwistość, zespół zimnych, mokrych dłoni i stóp, miażdżycę, kamicę moczową, hiperglikemię, osłabienie, zatrucia czy przewlekłe choroby skórne. Macerat podnosi odporność humoralną organizmu przez zwiększenie liczby limfocytów. Należy go dawkować ostrożnie i skrupulatnie. 

Macerat pokrzywowy

Jest bardzo prosty do zrobienia: zbieramy świeże ziele, opłukujemy i mrozimy w lodówce; w ten sposób mamy cały czas dostęp do świeżego surowca. 
W czasie kuracji pobieramy surowiec z lodówki i starannie rozdrabniamy dawkę 2–3 łyżek świeżego ziela. Następnie zalewamy go szklanką chłodnej, przegotowanej wody i odstawiamy na 6–8 h pod przykryciem. Dawka lecznicza to pół szklanki 2 razy dziennie – rano i wieczorem. 


Można też nim odżywić włosy, stosując wewnętrznie i zewnętrznie. W ten sposób oczyszczamy organizm, podnosimy energię w ciele i czujemy się mniej zmęc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy