Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wydanie świąteczne

22 maja 2018

DODATEK NR (Grudzień 2017)

Zioła na przemęczenie i podniesienie energii

442

Surowce roślinne można wykorzystywać również w walce z osłabionym nastrojem, wyczerpaniem, brakiem energii i zmęczeniem. Współczesny tryb życia raczej nie sprzyja spokojnej egzystencji, toteż zioła o wspomnianych właściwościach są niezwykle cenne

Przede wszystkim warto odstawić kawę i zastąpić ją jakąś zdrowszą alternatywą. Jednym z prostszych zabiegów jest przerzucenie się na zieloną herbatę, która oprócz teiny (czyli kofeiny) o pobudzających właściwościach, zawiera szereg innych substancji, które balansują działanie kofeinowe i wpływają korzystnie na funkcje kognitywne. Oprócz teiny (2,2%), liście zielonej herbaty zawierają również teobrominę, teofilinę i L-teaninę. Jednak nie wolno używać jej do popijania leków (m.in. antybiotyków, preparatów enzymatycznych) czy suplementów (cynk, żelazo, wapń, witamina B12, kwas foliowy). Zielona herbata strąca również alkaloidy i utrudnia ich wchłanianie, dlatego nie łączymy jej z roślinami i ekstraktami roślinnymi zawierającymi tego typu substancje. Zatem zielona herbata daje dobre i zdrowsze pobudzenie niż kawa, ale nie jest bez wad.

Piżmaczek wiosenny 

Dobrym ziołem pobudzającym jest natomiast ziele piżmaczka wiosennego (Adoxa moschatellina). Zawiera alkaloidy indolowe (adoksyna, moschatelina), które nie kumulują się w organizmie i łatwo są z niego wydalane. Substancje piżmaczka pobudzają ośrodki podkorowe w mózgu, działają antystresowo, relaksująco, przeciwdepresyjnie, a także poprawiają procesy zapamiętywania i przyswajania informacji. Dodatkowo piżmaczek zmniejsza dolegliwości bólowe (m.in. związane z bolesnym miesiączkowaniem czy reumatyzmem) oraz chroni wątrobę przez regulację hepatocytów. Daje miłe pobudzenie i może być doskonałym zamiennikiem dla kawy i herbaty. 

Napar z ziela piżmaczka 

Sporządzamy przez zalanie 2 łyżek rozdrobnionego surowca szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, następnie przecedzamy i pijemy 1–2 szklanki naparu dziennie. 

Piżmaczek działa również rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz pobudza wydzielanie żółci. 

Jeszcze skuteczniejszy w działaniu jest macerat ze świeżego ziela i kłącza piżmaczka (1 część surowca zalewamy 3 częściami chłodnej wody i moczymy 8 godzin – preparat możemy zamrozić i trzymać w lodówce). Przy reumatyzmie stosujemy zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jest to roślinka drobna, niepozorna, ale występuje dość pospolicie na terenie całego kraju. Kwitnie krótko w okresie wiosennym, dlatego łatwo przegapić ten niezwykle cenny surowiec.

Pokrzywa 

Skoro mówimy o wiośnie, trzeba wspomnieć o jednym z najskuteczniejszych ludowych sposobów na pobudzenie energii w ciele. Dawniej wierzono, że przez okres zimowy w organizmie człowieka zbiera się dużo tzw. „czarnej żółci”, którą należy usunąć, kiedy przychodzi pora wiosenna i wszystkie soki w przyrodzie brną ku górze. Surowcem roślinnym, który ma pomóc usunąć z ciała taki zastój szkodliwych substancji, jest ziele młodej pokrzywy. Ziele młodej pokrzywy przygotowane na świeżo i zimno (macerat) jest silnym depurativum (środek czyszczący krew), poprawia krążenie żylne i kończynowe, obniża poziom cukru we krwi, dostarcza mikroelementów (żelazo, magnez w najbardziej przyswajalnej formie w przyrodzie, krzem) i wielu innych dobrych substancji. Ekstrakcja na zimno pozwala wydobyć z rośliny również witaminę K oraz antynowotworowe lektyny. Maceratem leczy się niedokrwistość, zespół zimnych, mokrych dłoni i stóp, miażdżycę, kamicę moczową, hiperglikemię, osłabienie, zatrucia czy przewlekłe choroby skórne. Macerat podnosi odporność humoralną organizmu przez zwiększenie liczby limfocytów. Należy go dawkować ostrożnie i skrupulatnie. 

Macerat pokrzywowy

Jest bardzo prosty do zrobienia: zbieramy świeże ziele, opłukujemy i mrozimy w lodówce; w ten sposób mamy cały czas dostęp do świeżego surowca. 
W czasie kuracji pobieramy surowiec z lodówki i starannie rozdrabniamy dawkę 2–3 łyżek świeżego ziela. Następnie zalewamy go szklanką chłodnej, przegotowanej wody i odstawiamy na 6–8 h pod przykryciem. Dawka lecznicza to pół szklanki 2 razy dziennie – rano i wieczorem. 


Można też nim odżywić włosy, stosując wewnętrznie i zewnętrznie. W ten sposób oczyszczamy organizm, podnosimy energię w ciele i czujemy się mniej zmęczeni.

Turnera rozpierzchła 

Ciekawą rośliną, jaką warto mieć w kuchni, jest liść turnery rozpierzchłej (Turnera diffusa), zwanej popularnie damianą. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej i posiada bardzo charakterystyczny, intensywny, miły zapach oraz smak. Liście mają w sobie olejek eteryczny (0,1–0,5%), garbniki, gorycze, arbutynowe glikozydy fenolowe, flawonoidy i fitosterole. Wyciągi wodne z turnery mają działanie rozgrzewające, pobudzające, antydepresyjne i adaptogenne. Zwiększają wydolność fizyczną i psychiczną. Wyciąg idealnie sprawdza się przy osłabieniu i wyczerpaniu, a także znerwicowaniu. Kiedy miewamy stany depresyjne, mamy dużo pracy umysłowej i fizycznej, warto sięgnąć po herbatki z damiany. Dodatkowo pomagają one wydalić szkodliwe metabolity z organizmu,  wywierają dość silną i pewną aktywność przeciwzapalną i działają odkażająco w układzie moczowym oraz na narządy płciowe. Niektóre źródła podają również, że damiana może działać afrodyzjakalnie poprzez polepszenie ukrwienia narządów płciowych i zwiększenie śmiałości. 
Wykazuje synergizm z zielem lub kwiatostanem wrzosu, ponieważ zawiera zbliżone wartości arbutyny.

Magnolia lekarska 

Innym ciekawym surowcem roślinnym w walce z obniżonym nastrojem, brakiem energii i depresją jest kora magnolii lekarskiej (Magnolia officinalis). Pochodzi z Chin, gdzie jest uprawiana do celów leczniczych. Głównymi substancjami aktywnymi magnolii są neolignany polifenolowe (magnolol i honokiol) oraz bifenole, olejki eteryczne, alkaloidy i glikozydy. Magnolol i honokiol wydajnie przekraczają barierę krew–mózg i wywierają aktywność przeciwdepresyjną, przeciwlękową, adaptogenną oraz prokognitywną. Oddziałują na receptory GABA-ergiczne, uwrażliwiając je oraz zwiększając ich liczbę na powierzchni neuronów. Wspomniane substancje poprawiają zdolność kojarzenia, zapamiętywania i uczenia się poprzez zwiększenie uwalniania acetylocholiny (ważnego neuroprzekaźnika, odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów w neuronach) oraz hamują jej rozkład w układzie nerwowym. Ponadto wyciągi z magnolii obniżają poziom cukru we krwi, przyspieszają przemianę materii, łagodzą bezsenność oraz przeciwdziałają spadkowi libido i starzeniu się neuronów.

NalewkA z kory magnolii 

Sporządzamy przez zalanie 1 części rozdrobnionego surowca 5 częściami alkoholu 70%, wytrawiamy minimum 14 dni. Skuteczne dawki to 5–10 ml3 razy dziennie. 

W obiegu są również ekstrakty z magnolii standaryzowane na zawartość magnololu (80%), które przyjmuje się w dawkach 5–10 mg dziennie lub w leczeniu depresji, deficytów kognitywnych i objawów menopauzy w dawkach 30–55 mg dziennie. Magnolia nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, pon...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy